VN: 120 duizend ontheemden in Zuid-Soedan

Slachtoffers van de stammenstrijd in de deelstaat Jonglei wachten bij een voedseldistributiecentrum. Foto AP / Michael Onyiego

Meer dan 120 duizend mensen in Zuid-Soedan hebben humanitaire hulp nodig als gevolg van de stammenstrijd in een deel van het land. Dat hebben de Verenigde Naties vandaag gezegd.

Volgens de VN zetten gevechten in de deelstaat Jonglei de internationale hulpverlening onder druk. De VN voorspelden oorspronkelijk dat er in 2012 net als een jaar eerder 350 duizend mensen ontheemd zouden raken. “Het jaar is twee weken oud en de teller staat nu al op 120 duizend”, aldus Lise Grande van de VN.

De VN schatten eerder deze maand nog dat zestigduizend mensen gebukt gingen onder het tribale geweld in Zuid-Soedan. De Lou Nuer-stam stuurde vorige maand en begin januari zeker zesduizend strijders af op de Murle-stam. Murle-strijders hebben sindsdien vergeldingsaanvallen uitgevoerd.

Volgens lokale functionarissen kwamen bij de aanval van de Lou Nuer-strijders op het stadje Pibor meer dan drieduizend mensen om, maar de Zuid-Soedanese regering betwist dat dodental. De VN proberen ook een dodental vast te stellen, maar twee weken na de aanval is er nog geen uitsluitsel over het aantal slachtoffers, aldus Grande.

    • Lex Boon