Vijf zelfverbrandingen in Rabat door werkloze afgestudeerden

Vijf werkloze Marokkanen hebben zichzelf in brand gestoken tijdens demonstraties tegen de structurele werkloosheid in Rabat. Drie van hen werden met ernstige brandwonden in het ziekenhuis opgenomen. Dat lieten mensenrechtenactivisten gisteren weten.

Zelfverbrandingen, die eerst weinig voorkwamen, lijken steeds vaker te worden gebruikt bij demonstraties in Noord-Afrikaanse landen. Sinds de zelfverbranding van de Tunesische fruitverkoper Mohammed Bouazizi, die daarmee onbedoeld de Arabische Lente inspireerde, volgden anderen zijn voorbeeld.

De demonstranten die zich in brand staken maakten deel uit van een beweging van werkloze afgestudeerden. Ze demonstreerden al twee weken voor het ministerie van Onderwijs in Rabat. Hoewel de Marokkaanse economie jaarlijks met 4 à 5 procent groeit, bedraagt de werkloosheid onder afgestudeerden 16 procent. De vijf mannen wilden voedsel en water brengen naar de groep. Toen ordetroepen hen tegenhielden kwamen zij tot hun daad. AP