Zeven doden bij bomaanslagen Nigeria - sekte Boko Haram zet geweld voort

Abubakar Shekau, leider van de radicale islamitische sekte Boko Haram kondigde vorige week al meer aanslagen in Nigeria aan.

Vier bommen ontploften vandaag bij verschillende politiebureaus in de Nigeriaanse stad Kano. De islamitische sekte Boko Haram heeft de aanslagen opgeëist. Volgens persbureau AP zouden er zeker zeven doden gevallen zijn.

Boko Haram overspoelt het noorden van Nigeria de laatste tijd met geweld. Sinds de verkiezingen in april vorig jaar zijn er al 800 mensen bij aanslagen om het leven gekomen. De afgelopen drie weken alleen al heeft Boko Haram, inclusief de slachtoffers van vandaag, 83 moorden op zijn naam staan.

Het is de eerste gecoördineerde aanslagenreeks van Boko Haram in Kano, de grootste stad van het noorden van Nigeria. In de overwegend islamitische metropool wonen zo’n 9 miljoen mensen.

Boko Haram wil dat sharia voor elke Nigeriaan geldt

Boko Haram probeert al tijden de voortdurende spanning tussen het overwegend christelijke zuiden en het merendeels islamitische noorden van Nigeria te vergroten.

In een recente videoboodschap hekelde Boko Haram-leider Abubakar Shekau president Goodluck Jonathan en zei hij dat Boko Haram in het droge en arme noorden van Nigeria veel meer steun geniet dan de (zuidelijke) autoriteiten denken.

Mensen in het zuiden van Nigeria zijn doorgaans relatief rijker (door de olie die daar gewonnen wordt) en beter opgeleid dan de noorderlingen.

In de islamitische noordelijke provincies is de islamitische sharia-wetgeving van kracht. Boko Haram wil dat deze wetten en regels ook voor christenen en in het zuiden gaan gelden.

    • Niels Posthumus