Verliezer: liever 'normaal' publiek

Na een morele nederlaag, de straf van de KNVB, verloor Ajax gisteren ook op het veld.

De gemoedstoestand van een profvoetballer wordt vrijwel uitsluitend bepaald door de uitslag van de wedstrijd. Zo stelden de Ajacieden Jan Vertonghen en Theo Janssen gistermiddag na de 3-2 nederlaag tegen AZ dat ze het eigenlijk niets hadden gevonden om voor 20.000 kinderen te spelen. „Ik was helemaal niet blij met deze wedstrijd”, zei de Belgische aanvoerder. „Ik speel veel liever voor normaal publiek”, zei Janssen.

Niklas Moisander en Adam Maher van AZ hadden daarentegen genoten van de ambiance en vonden het experiment voor herhaling vatbaar. Moisander: „Er heerste een heel positieve sfeer. Die kinderen zijn beter dan Ajax-fans. Ook voor Ajax. Kinderen beginnen tenminste niet te fluiten als Ajax op achterstand komt.” Maher had „een gezellige middag” gehad.

Het bekerduel werd in zijn geheel overgespeeld nadat in december de wedstrijd in de 37ste minuut was gestaakt omdat een supporter AZ-doelman Esteban had belaagd. Ajax stond op dat moment op een 1-0 voorsprong.

De uitspraak van de KNVB werd gezien als een morele nederlaag voor Ajax. Vertonghen: „Omdat AZ van het veld was gestapt had ik eigenlijk verwacht dat wij reglementair zouden winnen. Maar om één of andere reden is de club akkoord gegaan met de beslissing. Wij spelers konden niets zeggen. We waren met vakantie.”

De leiding van Ajax wilde voorkomen dat het duel voor lege tribunes moest worden gespeeld en kwam met een voorstel om alleen vrouwen en kinderen toe te laten. De KNVB ging akkoord met alleen kinderen en hun begeleiders. Daardoor werd de achtste finale gistermiddag gespeeld voor kinderen tot en met twaalf jaar en enkele tientallen journalisten. Deze twee groepen werden nadrukkelijk gescheiden van elkaar gehouden. Journalist Frits Barend werd de toegang geweigerd toen hij met zijn 1-jarige kleinzoon op de perstribune wilde plaatsnemen.

De bijzondere ambiance in de Arena kon Ajax niet inspireren tot een goede prestatie. Het elftal van Frank de Boer deed allerminst aan klantenbinding voor de toekomst. De jonge Ajax-fans zagen hun club in de Arena kansloos verliezen.

Rasmus Elm maakte tien minuten na rust het winnende doelpunt uit een strafschop. AZ gaat door naar de kwartfinale, waar een thuisduel met amateurclub GVVV wacht. Ajax kan zich richten op de competitie en moet zondag een nieuw echec in het uitduel bij AZ proberen te voorkomen.

Middenvelder Janssen liet achteraf doorschemeren dat Ajax de landstitel vele malen belangrijker vindt dan het bekertoernooi. „Als je hier rondloopt, hoor je iedereen steeds zeggen dat de beker niet belangrijk is en dat het slechts om de titel gaat”, zei hij. „Dat gaat als speler toch onbewust in je hoofd zitten. En dan zijn de omstandigheden ook nog eens verre van ideaal. Dat heeft misschien wel de wedstrijd bepaald. Ik verwacht zondag een totaal andere wedstrijd.”

De Belgische verdediger Vertonghen stelde na de nederlaag ook direct vast dat het competitieduel van zondag „veel belangrijker” is. „Het neemt niet weg dat het pijnlijk is om zo thuis te verliezen. Ik wil met Ajax gewoon zoveel mogelijk prijzen winnen. Maar ons team viel in de tweede helft een beetje uiteen. AZ speelde als team beter. Het geeft maar weer eens aan hoe belangrijk duidelijkheid is.”

De spelers zochten naar excuses, maar Ajax werd gisteren gewoon overklast door AZ. De frustratie droop van Janssen af toen hij in de 66ste minuut met een knieblessure het veld verliet. Vertonghen uitte zijn ongenoegen door in de slotfase veel te hard door te gaan in een duel met Maher.

Het duel maakte duidelijk dat Ajax niet voor niets vijf punten achterstaat op AZ. Ajax werd met zijn eigen wapens verslagen; fris en aanvallend voetbal. Dat deed pas echt pijn bij de thuisclub.

    • Koen Greven