Van Royen gratis bij de deodorant

Half maart ligt de nieuwe Heleen van Royen bij het Kruidvat. De verstrengeling van boeken en ketens gaat niet zonder problemen.

Wie luiers, maandverband, goedkope mascara of deodorant nodig heeft, kan vanaf half maart bij de kassa van Het Kruidvat een bijpassende novelle van Heleen van Royen krijgen die speciaal voor de drogisterijketen is geschreven. In Verboden vruchten, gedrukt in een oplage van 250.000 exemplaren, krijgt een vrouw van haar kinderen een zogeheten gay best friend cadeau die haar ingeslapen leventje moet oppeppen. De novelle van Van Royen markeert de verdere verstrengeling van de retail en het boekenvak. Supermarkten hebben bestsellers in het schap, Selexyz werkt samen met Sissy-Boy en Hema.

In Groot-Brittannië is ophef ontstaan omdat McDonald’s de ontlezing wil tegengaan door kinderen boeken in plaats van plastic poppetjes mee te geven bij de Happy Meals. Kinderboekenschrijvers hebben geprotesteerd, ze willen niet dat hun geestelijk voedsel met obesitas wordt geassocieerd. NRC