Van Royen bij de mascara

Een metershoge Koran, een gekrompen Bijbel, een een boek van Geert Wilders, en Heleen van Royen in de graaibakken bij Het Kruidvat.

Mohammad Saber Yaqoti Hussaini Khedri, second right, the calligrapher of the world's biggest copy of the holy Quran turns a page at a ceremony in Kabul, Afghanistan, Thursday, Jan. 12, 2012. Hussaini Khedri claims to have completed the writing of the world's biggest copy of Islam's holy Quran in 5 years along with his nine students with the financial support of a well- known figure Afghan Sayed Mansoor Nadri. (AP Photo/Musadeq Sadeq) AP

A match made in heaven. Wie luiers, maandverband, goedkope mascara of deodorant nodig heeft, kan vanaf half maart bij de kassa van Het Kruidvat een bijpassende novelle van Heleen van Royen krijgen die speciaal voor de drogisterijketen is geschreven. In Verboden vruchten, gedrukt in een oplage van 250.000 exemplaren, krijgt een vrouw van haar kinderen een zogeheten gay best friend cadeau die haar ingeslapen leventje moet oppeppen.

De novelle van Van Royen markeert de verdere verstrengeling van de retail en het boekenvak. Supermarkten hebben bestsellers in het schap, Selexyz werkt samen met Sissy Boy en Hema. In Groot-Brittannië, berichtte deze krant eerder deze week al, is ophef ontstaan omdat McDonald’s de ontlezing wil tegengaan door kinderen boeken in plaats van plastic poppetjes mee te geven bij de Happy Meals. Kinderboekenschrijvers hebben geprotesteerd, ze willen niet dat hun geestelijk voedsel met obesitas geassocieerd wordt. Al is het huwelijk tussen retail en boekenwereld dus niet probleemloos, toch is het wachten nu op novelles van Saskia Noort voor Ikea, Esther Verhoef voor Blokker en Simone van der Vlugt voor Tuincentrum Osdorp.

In Afghanistan is de grootste koran ter wereld gemaakt, volgens de makers althans, een boek van 2,28 meter hoog en 1,55 meter breed. Éénentwintig geiten offerden hun huid voor de band van het boek, weet Reuters te melden.

De gegroeide koran krijgt gezelschap van een gekrompen bijbel. Deze week publiceerde Penguin USA een nieuwe editie van de zogeheten Jefferson Bible, meldt The Guardian. De derde president van de Verenigde Staten had de gewoonte passages die hij niet geloofde – zoals bijvoorbeeld de heilige maagd die moeder wordt, of de wederopstanding – met een scheermesje te verwijderen.

Het boek van Geert Wilders, Marked for Death: Islam’s War Against the West and Me, zal 30 april in de Verenigde Staten verschijnen bij Regnery Publishers, een ultraconservatief campagnebureau dat ook onder meer Ann Coulter, Newt Gingrich en Dinesh d’Souza uitgeeft. Ook doet Regnery in een serie politically incorrect guides over sterk gepolitiseerde kwesties als Vietnam, Darwin en feminisme.

De Britse uitgeverij Hodder roept fans van Stephen King op hun foto te uploaden op de facebookpagina van de uitgeverij. Grote kans dat deze dan terecht komen ‘in een kunstwerk’ op het omslag van The Wind Through the Keyhole de nieuwe episode in Stephen Kings fantasyreeks The Dark Tower. Het boek wordt 24 april verwacht.

Uit twee wetenschappelijke edities van werk van Gertrude Stein, bezorgd door Yale University, blijkt de jaloezie die heerste tussen Stein en haar minnares en redacteur Alice B. Toklas. Dit meldt Publishers Weekly. Uit aantekeningen bij typoscripten van Steins roman Ida (1941) blijkt dat Toklas erop aandrong dat Stein verwijzingen naar haar voormalige geliefde May Bookstaver verwijderde.

    • Maartje Somers