Uitgelicht

Films

Die Hard 4.0 / Live Free or Die Hard (Len Wiseman, 2007, VS). Steeds spectaculairder wordt de actie in elk nieuw deel van de Die Hard-reeks rond de New Yorkse politieman John McClane, nonchalant gedreven gespeeld door Bruce Willis. Steeds onwaarschijnlijker wordt het ook dat hij al die actie overleeft. In deel vier gaat het om een cybercrimineel van reusachtige proporties. Een ding staat buiten kijf: hoe hard hij ook klappen krijgt, McClane gaat niet dood. Ook met Justin Long en Timothy Oliphant. RTL5, 20.30-23.05u.

Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (Gore Verbinski, 2003, VS). Op een attractie in de Disney-pretparken gebaseerde swashbuckler biedt ouderwetse zwaardgevechten en moderne special effects. Sommige piraten veranderen bij maanlicht in skeletten. Johnny Depp is de onverwachte droompiraat in dit traditionele spektakel. Ook met Orlando Bloom, Keira Knightley. Meermalen vervolgd. SBS6, 20.30-23.20u.

Volver (Pedro Almodóvar, 2006, Spanje). De grootste troef van deze Almodóvar zijn de actrices, die in Cannes dan ook collectief de prijs kregen voor beste actrice. Penélope Cruz (of ze nu tomaten snijdt of een lijk vervoert, haar schoonheid voert de boventoon) is de hoofdpersoon. Haar man wordt vermoord en haar moeder (Carmen Maura), wier graf ze in de eerste scène verzorgt, keert terug naar de levenden. Of moeder dat als geest doet of niet, blijft lang in het ongewisse. De van Almodóvar bekende mix van tragedie en humor, maar de toon is vooral gezellig. Ook met Antonio de la Torre, Blanca Portillo en Lola Dueñas.Canvas, 22.20-00.20u.

The Ruins (Carter Smith, 2008, Aus/VS/D). Twee stelletjes jonge Amerikaanse toeristen komen vast te zitten in een ruïne van een Maya-tempel in Mexico, waar gevaarlijke planten hen naar het leven staan. Eng wordt dat niet, wel erg gruwelijk en bloederig: van gebroken rug naar beenamputatie naar zelfverminking. Zoals een van de toeristen in doodsnood uitroept: „Dit is zo niet oké!” BBC 1, 00.30-01.55u.

Informatief

Zembla: De gevangenen van gebouw 4. Afgelopen zomer komen de illegaal in ons land verblijvende vreemdelingen in detentiecentrum Rotterdam in opstand. Ze protesteren tegen hun situatie en het regime. Ze zitten in een cel waarvan de deur om vijf uur ’s avonds op slot gaat en voelen zich behandeld als criminelen. De opstand wordt de kop ingedrukt, maar de klachten over gebrekkige medische zorg en slechte detentieomstandigheden blijven. Hoe gaat Nederland om met vreemdelingen die ons land moeten verlaten? In deze reportage wordt onderzocht wat er gebeurt achter de muren van de vreemdelingenbewaring.Ned.2, 21.25-22.00u.

On Hannibal’s trail. Eerste aflevering van zesdelige serie waarin de drie Australische broers Wood op de fiets de (waarschijnlijke) route volgen die de Carthaagse krijgsheer Hannibal nam van Spanje naar Italië tijdens de Tweede Punische oorlog (218-201 v.Chr.). In deze aflevering fietsen ze langs de Spaanse oostkust door Elche, langs de stranden van Benidorm en bezoeken ze de olifanten in de dierentuin van Valencia, naar Sagunto. BBC 2, 21.30-22.00u.

Royal Navy Caribbean patrol. Serie documentaires over de laatste reis van HMS Manchester: een zeven maanden durende patrouille door het Caraïbische gebied ter bestrijding van drugssmokkel. In deze eerste aflevering wordt gespeurd naar verdachte activiteiten voor de kust van Montserrat.Discovery, 22.00-23.00u.

Amusement

Zonde van de zendtijd. Tweede aflevering van het Vlaamse satirische programma van Bart Gabriels en Henk Rijckaert dat in België inmiddels aan zijn laatste seizoen bezig is. Ned.3, 21.20-21.55u.

Moordvrouw. Nieuwe Nederlandse politieserie die zich afspeelt in Leeuwarden. Met Wendy van Dijk als de eigenzinnige, impulsieve en vasthoudende inspecteur Fenna Kremer, die haar team nogal eens tot wanhoop drijft, maar wel resultaten boekt. Met onder anderen Thijs Römer, Chava Voor in ’t Holt, Achmed Akkabi, Renée Soutendijk als politiechef en Porgy Franssen als psycholoog.RTL4, 22.30-23.30u.

Sport

Autosport: Rallye de Monte Carlo. Reportage van dag 3 van de eerste wedstrijd van dit seizoen. Vandaag de speciale proeven in de Drôme: St Jean en Royans - Font d’Urle en Cimetière de Vassieux - Col de Gaudissart. Vervolgens Montauban sur Ouvèze - Eygalayes en terug naar Monaco, waar de finish rond 20.00u werd verwacht.Eurosport, 23.00-23.30u.

Waterpolo. Samenvatting van het EK in Eindhoven. Vandaag ronde 2 van het vrouwentoernooi, met Rusland - Groot-Brittannië, Duitsland - Griekenland, Hongarije - Nederland en Italië - Spanje.Ned.3, 23.45-00.20u.