Turner Wammes eist plek op bij Olympische Spelen

Epke Zonderland heeft recht op uitzending verspeeld, zegt Wammes.

Jeffrey Wammes verlangt van de turnbond KNGU dat hij bij sportkoepel NOC*NSF wordt voorgedragen voor deelname aan de Olympische Spelen in Londen. Dat heeft zijn advocaat Paul Scholten de KNGU gisteren per brief laten weten.

Volgens Wammes heeft concurrent Epke Zonderland zijn recht op uitzending verspeeld, omdat hij geen vormbehoud heeft getoond. Aangezien Wammes wel aan alle selectie-eisen voldeed eist hij dat de bond hem binnenkort aanwijst voor ‘Londen’.

In de brief stelt advocaat Scholten vast dat zowel Wammes als Zonderland zich bij de WK van vorig najaar in Tokio hebben genomineerd voor de Spelen. Omdat beiden zich niet op naam wisten te plaatsen werden zij verwezen naar het olympisch testevent, recent in Londen. Die wedstrijd (een meerkamp) was door de internationale turnfederatie FIG aangemerkt als laatste kwalificatiemoment voor de Spelen. Voor Wammes en Zonderland hield dat een tweestrijd om één startplek in. Dat duel was voor de KNGU aanleiding de aanvankelijke opgestelde selectiecriteria aan te scherpen. De aanvullende eis was, dat als twee turners bij het testevent aan de FIG-norm zouden voldoen, topsportmanager Ad Roskam het salomonsoordeel moet vellen. Aanvullende bepaling is dat de voorkeur uitgaat naar de turner met de meeste kans op een medaille. Algemeen wordt er vanuit gegaan dat die laatste eis in het voordeel is van de succesvollere Zonderland. NRC