Stemming rond antipiraterijwet PIPA uitgesteld om internetprotesten

NEW YORK, NY - JANUARY 18: Protesters demonstrate against the proposed Stop Online Piracy Act (SOPA) and Protect IP Act (PIPA) outside the offices of U.S. Sen. Charles Schumer (D-NY) and U.S. Sen. Kirsten Gillibrand (D-NY) on January 18, 2012 in New York City. The controversial legislation is aimed at preventing piracy of media but those opposed believe it will support censorship. Mario Tama/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
NEW YORK, NY - JANUARY 18: Protesters demonstrate against the proposed Stop Online Piracy Act (SOPA) and Protect IP Act (PIPA) outside the offices of U.S. Sen. Charles Schumer (D-NY) and U.S. Sen. Kirsten Gillibrand (D-NY) on January 18, 2012 in New York City. The controversial legislation is aimed at preventing piracy of media but those opposed believe it will support censorship. Mario Tama/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == Demonstranten laten zich op actiedag 18 januari horen tegen SOPA en PIPA. Foto AFP / Getty / Mario Tama

De stemming voor het omstreden Amerikaanse wetsvoorstel ‘Protect IP Act’ (PIPA) is uitgesteld. De Senaatsleider voor de Democraten, Harry Reid, meldt dat.

Reid heeft de stemming rond PIPA, een voorloper van de ‘Stop Online Piracy Act’ (SOPA), uitgesteld “in het licht van recente ontwikkelingen.” De voorzitter van de Democratische meerderheid in de Amerikaanse Senaat doelt op de omvangrijke acties deze week door veel invloedrijke websites, als Wikipedia. Tegenstanders menen dat de wet neerkomt op internetcensuur, het web zal lamleggen en negatief kan uitpakken voor klokkenluiders die misstanden aan de kaak willen stellen.

Een redacteur van tech-site Arstechnica ziet het uitstel als een overwinning:

Twitter avatar binarybits Timothy B. Lee It’s very disconcerting to see us nerds winning at politics.

Ook NOS-correspondent in de VS Eelco Bosch van Rosenthal ziet het zo:

Twitter avatar ebvrNOS Bosch van Rosenthal SOPA/PIPA dus dead on arrival

Of het voorstel voor PIPA als definitief voorstel kon worden ingediend, zou dinsdag de 24e in stemming worden gebracht. Reid verklaarde volgens de Huffington Post dat van uitstel niet per se afstel komt.

“Er is geen reden om aan te nemen dat de legitieme problemen die door velen over dit wetsvoorstel zijn opgeworpen niet opgelost kunnen worden. Namaken en piraterij kost de Amerikaanse economie jaarlijks miljarden dollars en duizenden banen. We moeten actie ondernemen om deze illegale praktijken te stoppen.

We wonen in een land waar mensen terecht verwachten om redelijk beloond te worden voor een dag werken, of die persoon nou een mijnwerker in Nevada is, een band in New York, of een vakbondslid in een Californische filmstudio.” - Harry Reid

Reid heeft expliciet laten weten door te willen gaan met de gesprekken over de wetsvoorstellen. De senaatsvoorzitter zegt volgens Politico te verwachten dat in de komende weken een compromis kan worden gevonden.

Het internet in actie tegen antipiraterijwetten

Afgelopen woensdag voerden verschillende grote sites actie uit protest tegen SOPA en PIPA, waaronder de Engelstalige Wikipedia, Google, Flickr, Mozilla en Reddit. Neelie Kroes sprak vandaag haar afkeer uit over de wetsvoorstellen. Ze vergeleek de ingrijpende wet SOPA met het aanleggen van verkeersdrempels op de snelweg om te hard rijden tegen te gaan.

Twitter avatar NeelieKroesEU Neelie Kroes Speeding is illegal too: but you don’t put speed bumps on the motorway #SOPA

Haar reactie kwam een dag na de omvangrijke, internationale actie tegen filehoster Megaupload. Die site werd door de FBI uit de lucht gehaald en vier medewerkers werden opgepakt, waaronder de 29-jarige Nederlander Bram van der K. en oprichter Kim ‘Dotcom’ Schmitz.

Een uitlegvideo over PIPA en SOPA: