Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Luchtvaart

Vrachtschip strandt voor kust van Wijk aan Zee - bergingspoging uitgesteld

Het gestrande schip voor de kust van Wijk aan Zee. Foto nrc.nl / @knrm

Een losgeslagen schip is vanochtend vastgelopen voor de kust van Wijk aan Zee. Het vrachtschip zonder lading raakte op drift toen het anker het niet hield. Het vaartuig liep uiteindelijk op honderd tot tweehonderd meter van de kust aan de grond, zegt een woordvoerder van de kustwacht.

De kustwacht bood aan de 21 opvarenden van boord te halen, maar de kapitein van de onder Filipijnse vlag varende Aztec Maiden vond dat niet nodig. Volgens de kustwacht is er geen acuut gevaar. De situatie is rond 09.30 uur stabiel, maar een vliegtuig bekijkt vanuit de lucht of er brandstof weglekt, meldt persbureau Novum.

De kustwacht werd rond 04.30 uur gealarmeerd over het vrachtschip dat drie mijl uit de kust losbrak. Het gebeurt volgens de kustwacht wel vaker dat een anker het niet houdt. Reddingsboten, een sleepboot en een helikopter schoten te hulp.

Er is nog geprobeerd de motor te starten, maar binnen een uur liep het schip van een Amerikaanse eigenaar vast. “Dat gaat heel snel met een leeg schip als het stevig waait.”

De bergingspoging van het schip is uitgesteld naar morgen, meldt een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij.

Twitter avatar KeesBrinkman Kees Brinkman Bergingspoging gestrand schip Wijk aan Zee uitgesteld naar morgen.

Eigenlijk was bergingsbedrijf Smit van plan om het schip rond het middaguur, bij hoogwater, proberen los te krijgen. Het schip vervoert op het moment geen vracht, wel is er 600 ton stookolie aan boord.

Het schip op archiefbeeld: