Dit is een artikel uit het NRC-archief

Boeken

Salman Rushdie vreest nog altijd moord en zegt belangrijk festival af

(FILES) In this file picture taken on 19 February 1999 Indian Muslims burn an effigy of Indian-born British author Salman Rushdie, the author of the novel "The Satanic Verses", as they shout anti-government slogans during a demonstration near India's largest mosque in New Delhi. Rushdie, whose novel angered Muslims around the world more than ten years ago, withdrew on 20 January 2012 from India's largest literary festival, saying he feared assassination after his participation was opposed by hardline Muslim groups. AFP PHOTO/FILES/RAVEENDRAN
(FILES) In this file picture taken on 19 February 1999 Indian Muslims burn an effigy of Indian-born British author Salman Rushdie, the author of the novel "The Satanic Verses", as they shout anti-government slogans during a demonstration near India's largest mosque in New Delhi. Rushdie, whose novel angered Muslims around the world more than ten years ago, withdrew on 20 January 2012 from India's largest literary festival, saying he feared assassination after his participation was opposed by hardline Muslim groups. AFP PHOTO/FILES/RAVEENDRAN Een archieffoto uit 1999, waarop te zien is hoe Indiase moslims een pop die Rushdie moet voorstellen in brand steken, in de Indiase hoofdstad New Delhi. Foto AFP

De Indiase auteur Salman Rushdie blijft uit angst voor een aanslag op z’n leven weg bij het 7de Jaipur Literatuur Festival in India, dat vandaag is begonnen. Indiase moslimleiders hebben hem laten weten dat hij niet welkom is.

Verschillende moslimextremisten staan Rushdie nog altijd naar het leven vanwege zijn boek De Duivelsverzen, uit 1988, wat volgens sommigen als blasfemisch wordt afgeschilderd. De schrijver let op z’n tellen sinds de Iraanse ayatollah Khomeini een fatwa over hem uitsprak die zijn executie aankondigde.

De uitnodiging voor de oud-Man Booker Prize-winnaar om te spreken op de openingsdag van het Jaipur Literatuur Festival leidde tot protesten onder Indiase moslims. Eerder deze week leek het er al op dat Rushdie van het affiche was geschrapt. Nu trekt de schrijver zich officieel terug.

Salman Rushdie 2008

Salman Rushdie in 2008. Foto AFP / Nicholas KammSalman Rushdie in 2008. Foto AFP / Nicholas Kamm

Op het festival werd vandaag een statement van Rushdie voorgelezen, zo meldt de BBC:

“Ik ben geïnformeerd door veiligheidsdiensten in Maharashtra en Rajastan dat huurmoordenaars uit de onderwereld van Mumbai op weg naar Jaipur kunnen zijn om mij te ‘elimineren’.

Hoewel ik twijfels heb over de nauwkeurigheid van deze informatie, zou het onder zulke omstandigheden overantwoord zijn om naar het festival te gaan. Onverantwoord naar mijn familie, naar het publiek op het festival en naar mijn collega-schrijvers. Daarom zal ik niet naar Jaipur komen.” - Salman Rushdie in een verklaring

Op Twitter voegde hij daaraan toe:

Twitter avatar SalmanRushdie Salman Rushdie Very sad not to be at jaipur. I was told bombay mafia don issued weapons to 2 hitmen to “eliminate” me. Will do video link instead. Damn.