Rutte rekent bij ‘tussenformatie’ ook op CDA

Foto AP / Bas Czerwinski

Premier Mark Rutte gaat ervan uit dat ook het CDA het nieuwe regeer-en gedoogakkoord ondertekent waarin miljarden aan extra bezuinigingen worden opgenomen. Rutte verwacht niet dat eventuele hervormingen binnen deze partij hier invloed op hebben.

Tijdens zijn wekelijkse persconferentie liet de premier weten dat hij van alle partijen volledige medewerking verwacht, ook van het CDA. Hij sprak over een “stabiele Tweede Kamerfractie” en ziet geen reden om niet op steun te kunnen rekenen van het CDA, dat vanmiddag een langverwacht rapport presenteert over de toekomst van de partij.

“Het is volstrekt logisch dat een ‘systeempartij’ na een zware verkiezingsnederlaag de cultuur, standpunten en mensen binnen de partiij heroverweegt.”

Twee dagen geleden bleek uit berichtgeving van de Volkskrant dat het CDA, de VVD en gedoogpartner PVV onderhandelingen moeten gaan voeren om het eens te worden over extra bezuinigingen. Door de economische recessie waarin Nederland zich bevindt, zal er de komende jaren nog veel meer moeten worden bezuinigd dan tot dusver was berekend. De overlegronde wordt bestempeld als een ‘tussenformatie’.

Koopkrachtdaling is onvermijdelijk effect van bezuinigingen

Rutte reageerde vanmiddag verder op de koopkrachtberekeningen van het Nibud, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting. Vanochtend maakte het instituut bekend dat vrijwel iedereen er in het komende jaar op achteruit gaat, nog meer dan met Prinsjesdag werd verwacht. Mensen moeten rekening houden met een koopkrachtdaling van 1 of 2 procent. In de praktijk komt dit neer op enkele tientjes tot ruim 100 euro per maand minder te besteden.

De minister president noemt de op handen zijnde koopkrachtdaling een “onvermijdelijk effect van de economische tegenwind” die Nederland momenteel ervaart. Rutte verklaart deze daling door de extra bezuinigingen die het kabinet noodgedwongen door gaat voeren:

“Nederland bevindt zich sinds enkele jaren in een economische crisis die zoveel mogelijk door de overheid is opgevangen. Gezien de noodzaak om verder te bezuinigen is het onvermijdelijk dat de gevolgen door iedereen voelbaar zijn.”

    • Annemarie Coevert