Rabbijnen dreigen met boycot

Europese rabbijnen overwegen maatregelen te nemen tegen de Joodse Gemeente Amsterdam als deze de schorsing van opperrabbijn Aryeh Ralbag niet ongedaan maakt. Dat blijkt uit een uitgelekte e-mail van Dayan Lichtenstein, hoofd van de Federation of Synagogues in Londen en bestuurslid van het Rabbinical Centre of Europe, een belangrijke Europese belangenorganisatie voor rabbijnen.

Bij de Joodse Gemeente Amsterdam zijn zo’n 2.500 orthodoxe joden van Midden-Europese komaf aangesloten. Lichtenstein waarschuwt hen dat als de schorsing niet wordt teruggedraaid, de Joodse Gemeente Amsterdam het orthodoxe jodendom „niet langer mag vertegenwoordigen, in welke vorm dan ook”. Het bestuur zal „door orthodoxe bestuurders vanuit de hele wereld” onder druk worden gezet om de schorsing ongedaan te maken. „Please do not take this email lightly”, is zijn advies.

Opperrabbijn Ralbag (65) raakte deze week in opspraak toen bleek dat hij zich had geschaard achter een verklaring waarin homoseksuelen worden aangemoedigd in therapie te gaan. Omdat het bestuur zich van de verklaring distantieert, werd Ralbag „voorlopig” uit zijn functie ontheven. Maar volgens insiders scharen steeds meer leden zich achter Ralbag, waardoor de kans op ontslag slinkt. Volgende week, als Ralbag naar Nederland komt, moet duidelijk worden of hij aanblijft of niet.

Volgens Lichtenstein kunnen de gevolgen groot zijn als de Joodse Gemeente Amsterdam niet langer als orthodox-joodse gemeenschap wordt erkend. „De import van kosjer Nederlands kalfsvlees naar Groot-Brittannië kan worden gestaakt”, zegt hij in een telefonische toelichting. „Huwelijks- en echtscheidingscertificaten worden niet langer aanvaard.” Lichtenstein noemt de schorsing van Ralbag „disproportioneel” en „bespottelijk”. Een rabbijn heeft volgens hem het recht zijn mening te uiten „zonder dat hij bang hoeft te zijn voor de gevolgen”. Over de inhoud van de door Ralbag ondertekende verklaring wil Lichtenstein zich niet uitlaten: „Niet relevant.”

Voorzitter Ronnie Eisenmann van de Joodse Gemeente Amsterdam vindt dat Lichtenstein „de confrontatie zoekt” met zijn e-mail. „Met de voorlopige schorsing van Ralbag hoopten wij op een afkoelingsperiode. Dat lijkt er niet van te komen.”

    • Danielle Pinedo