Protest in India tegen Rushdie

Sommige Indiase moslimleiders vinden dat de schrijver van Duivelsverzen nog niet welkom is in India.

De komst van Salman Rushdie naar India staat op losse schroeven. De Brits-Indiase auteur is uitgenodigd door de organisatie van het 7de Jaipur Literatuur Festival in India, dat van vandaag tot en met 24 januari wordt gehouden. Die uitnodiging leidde tot protesten bij sommige moslimleiders in het land. Zij staan de oud-Man Booker Prize-winnaar nog steeds naar het leven wegens de anti-islamitische sentimenten in diens boek De duivelsverzen uit 1988. Het boek is tot op de huidige dag verboden in India. In reactie op een protestmars die voor aanstaande vrijdag staat gepland, zijn Rushdies sessies verplaatst. Wat betreft de organisatie van Jaipur blijft Rusdies uitnodiging staan. De verwachting is dat het Jaipur Literatuur Festival, waar 260 auteurs optreden, meer dan 70.000 bezoekers trekt. NRC