Philips gaat van China naar Drachten

Philips heeft de productie van scheerapparaten voor de Europese markt overgeheveld van China naar Drachten in Friesland.

„De kosten van een ingenieur zijn in Shanghai ongeveer gelijk aan die in Drachten”, zegt Rob Karsmakers directeur van Philips Drachten tegen het persbureau Bloomberg.

In de Friese plaats zit sinds 1950 het hoofdkwartier voor de scheerapparaten. Philips maakt sinds 1939 scheerapparaten en is vanaf de jaren 60 wereldmarktleider. Aan de rand van Drachten op een terrein van 275.000 vierkante meter ligt het complex waar Philips niet alleen produceert, maar ook ontwikkelt. Philips maakt daar hoogtechnologische componenten. Daarbij gaat het vooral om de scheerkoppen en scheerkappen.

In Drachten worden de hoog geavanceerde apparaten gemaakt en sinds vorig jaar de scheerapparaten voor het middensegment in Europa. De apparaten worden volautomatische in elkaar gezet en het overhevelen van de productie van China naar Drachten betekent, volgens een woordvoerder van Philips, extra wekgelegenheid voor „enkele tientallen mensen”.

Philips Drachten is een onderdeel van Philips Consumer Lifstyle. Wereldwijd werken bij deze divisie 25.000 mensen, waarvan 2.000 in Drachten. Daarbij gaat het om 1.400 productiemedewerkers in de fabriek en 600 mensen die zich bezighouden met speur- en ontwikkelingswerk. Philips Drachten is één van de grootste innovatiecentra van het elektronicaconcern.

Philips is bezig met een wereldwijde reorganisatie, waarbij 4.500 van 120.580 banen verdwijnen. In Nederland vervallen 1.400 banen, dat is 10 procent van alle Philipswerknemers in Nederland. Er vinden in Drachten geen ontslagen plaats omdat deze vestiging een paar jaar geleden al is gesaneerd.