Operationeel directeur Grontmij weg vanwege 'ongepast gedrag'

De stoelendans binnen de top van advies- en ingenieursbedrijf Grontmij gaat nog even door. Na het vertrek van topman Sylvo Thijsen, financieel directeur Mel Zuydam en bestuurslid Annemieke Nijhof verlaat nu ook operationeel directeur Jean-Luc Schnoebelen het bedrijf. De raad van commissarissen heeft hem per direct op non-actief gesteld. Daarmee is binnen twee maanden tijd bijna de volledige top van Grontmij opgestapt.

Als reden voor het vertrek geeft het bedrijf „het functioneren en het gedrag van Schnoebelen als lid van de raad van bestuur” en zijn „gebrek aan medewerking” aan de herziening van de financiële structuur van Grontmij. Pogingen om tot een oplossing te komen, hebben volgens het ingenieursbedrijf tot niets geleid. Ingewijden zeggen dat Schnoebelen is afgerekend op het feit dat hij zijn eigen weg ging binnen de organisatie, waarop het nieuwe management hard heeft ingegrepen. Op 9 maart wordt tijdens een bijzondere aandeelhoudersvergadering beslist over zijn positie. Daarnaast kijken aandeelhouders met spanning uit naar het nieuws over de herziening van de financiële structuur waarmee Grontmij tijdens die vergadering zal komen.

De financiële positie van Grontmij begon in 2010 te schuiven door de overname van het Franse Ginger. Om de overname – ter waarde van 120 miljoen euro – te financieren, sloot het ingenieursbureau bankkredieten af. Deze kredieten drukken zwaar op de balans van Grontmij. Aandeelhouders vrezen een nieuwe aandelenemissie om de financiële positie ter verbeteren. Ook Jean-Luc Schnoebelen is aandeelhouder in Grontmij. Na de overname van het door hem opgerichte Ginger, besteedde Schnoebelen een deel van de verkoopwinst op zijn Ginger-belang aan nieuwe aandelen Grontmij. Inmiddels is de koers van het bedrijf ingestort, waardoor het verlies van Schnoebelen opgelopen is tot 8,5 miljoen euro. Volgens analisten zou hij zich mogelijk hebben verzet tegen de aandelenemissie, waarna het bestuur zou hebben ingegrepen.

Schnoebelen is nog altijd topman van Ginger. Maandag kijkt de raad van commissarissen van het Franse bedrijf naar zijn positie. De verwachting is dat hij ook daar zal moeten vertrekken.