Onderzoek naar vogelgriep stilgelegd uit angst voor misbruik resultaten

Nog altijd overlijden er sporadisch mensen aan besmetting met de vogelgriep, zoals deze maand nog in Indonesië. Foto AFP / Bay Ismoyo

Onderzoek naar de op mensen overdraagbare variant van vogelgriep is voorlopig stilgelegd uit angst dat terroristen met de onderzoeksresultaten biologische wapens zouden kunnen maken. Dat meldt persbureau AP.

Nederlandse onderzoekers van de Erasmus Universiteit Rotterdam werkten samen met Amerikaanse onderzoekers aan het onderzoek. De Amerikaanse regering drong er vorige maand bij hen op aan hun resultaten niet te publiceren, omdat terroristen de formules zouden kunnen kopiëren.

Het onderzoek zal voor zestig dagen worden stilgelegd. Dat schrijven de onderzoekers in een in vaktijdschrift Nature and Science gepubliceerde brief.

In deze periode moet een internationaal debat plaatsvinden over het nut en de gevaren van het onderzoek. Het vogelgriepvirus dat besmettelijk is voor mensen, H5N1, is zeer zeldzaam, maar wel in de helft van de gevallen dodelijk.

Tot nu toe stierven wereldwijd 350 mensen aan besmetting met het virus. Als er ooit een variant ontstaat die ook van mens op mens overspringt, vrezen wetenschappers een wereldwijde epidemie.