Nieuw: wetenschappelijk tijdschrift Vergiskunde

Het wetenschappelijke tijdschrift bestaat nog niet eens, maar nu al vragen onderzoekers of ze er ook anoniem in mogen publiceren. Het gaat om het online Journal of Errology, oftewel het Tijdschrift voor Vergiskunde.

Het is een serieus idee van BioFlukes: een organisatie uit Bangalore (India) die het werk van biowetenschappers wil versimpelen. JoE moet een tijdschrift worden – of webforum – voor „vergissingen, fouten, doodlopende paden, verkeerde hypotheses en plotse vondsten die deel uitmaken van succesvol wetenschappelijk onderzoek”.

Publicaties in een topblad als Science verhouden zich tot het werkelijke labwerk zoals Facebook zich verhoudt tot het echte leven. De experimenten volgen elkaar in zo’n tijdschrift in rap tempo op, alles lukt en de conclusie is glashelder. Voor vakgenoten die iets dergelijks willen proberen, zijn er geen FAQs (vaak gestelde vragen) – om van bloopers maar te zwijgen.

Het gevolg, benadrukt initiatiefnemer Mahboob Imtiyaz van BioFlukes, is dat iedereen onnodig tijd verliest door alle fouten nóg eens te maken. Hij zal het eens zijn met wat columnist Marjolijn Februari twee weken geleden in deze krant schreef: ‘Het is goed te beseffen dat je al falend leeft en al levend faalt.’

Er zijn al wel enkele tijdschriften voor ‘negatieve resultaten’ zoals het Journal of Negative Results in BioMedicine, maar die publiceren ‘mislukte’ studies pas als ze afgerond zijn. ‘De menstruele cyclus van vrouwen beïnvloedt het testosteronniveau van hun partners niet’, is een van de recente titels. Dat tijdschrift biedt geen podium voor de bioloog die nog in het duister tast.

Een verschijningsdatum voor het tijdschrift geeft BioFlukes niet. Op het blog Retraction Watch werd deze week een geanimeerde discussie gevoerd over het idee. ‘We hebben toch allemaal wel eens gezien dat er (bij een experiment) steeds opnieuw iets echt, echt raars gebeurt?’, schrijft een enthousiaste onderzoeker. Vervolgens vinden we iets wat wel werkt, en stellen geen vragen.