Niet trekken maar duwen

Eerst dacht ik dat het een mop was. Henk Bleker wil de nieuwe leider worden van het CDA. Hij kandideerde zichzelf door opzichtig bescheiden te benadrukken dat hij wat hem betreft helemaal niet in beeld is als kandidaat, tenzij de nood aan de man komt. „Als er geen paard meer te vinden is binnen de partij, komt er een Gronings paard om aan te spannen”, zei hij in NRC Handelsblad. Een dag later bevestigde hij zijn kandidatuur door voor de camera’s van de NOS te ontkennen dat hij zich ooit kandidaat had gesteld. Volgens hem ligt het niet voor de hand dat hij de kar gaat trekken. Wat gaat hij dan doen met de kar? Hij gaat hem duwen. „Eén ding is zeker: ik laat de kar nooit stil in de modder staan.”

Waarom is dat zo onweerstaanbaar grappig? Ten eerste vanwege de agrarische metaforiek, die het CDA karakteriseert als een partij vol paarden zoals Spies, Peetoom en Van Bijsterveldt en, zo mogelijk nog treffender, als een gammele boerenkar die hopeloos is vastgelopen in de drek en waar van alle kanten aan wordt getrokken en tegen geduwd.

Wat ook om te lachen is, is dat deze Bleker ooit de bescheiden functie bekleedde van interim-voorzitter, toen de bescheiden rol speelde van adjudant van Verhagen bij de formatie en bescheiden als hij was in alle toonaarden ontkende dat hij een kabinetspost ambieerde. Nog geen week later was hij staatssecretaris van Natuurbestrijding en anderhalf jaar later kandidaat-lijsttrekker. Ongetwijfeld droomt hij al van het premierschap.

En zoals bij elke goede mop, is de timing cruciaal. Zijn kandidatuur voor de traditionele gezinspartij komt precies een week nadat hij in het nieuws kwam vanwege zijn relatie met een vrouw die dertig jaar jonger is dan hij. En daarbij komt nog dat hij zijn aankondiging precies doet voor de presentatie van de conclusies van het Strategisch Beraad. Die omarmt hij al bij voorbaat. De stevige ruk naar links is hem uit het hart gegrepen. Het moet afgelopen zijn met die rechtse koers waarvoor hij zelf verantwoordelijk is door zijn partij in de gedoogconstructie met de PVV te dwingen. Dat is pas lachen.

Ilja Leonard Pfeijffer

    • Ilja Leonard Pfeijffer