Nibud: koopkracht nog verder achteruit dan al werd verwacht

Iedereen gaat er in 2012 op achteruit. Zelfs nog meer dan met Prinsjesdag werd verwacht. Dat blijkt uit de koopkrachtberekeningen van het Nibud, Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting.

Mensen moeten rekening houden met een koopkrachtdaling van 1 of 2 procent. In de praktijk komt dit neer op enkele tientjes tot meer dan 100 euro per maand minder te besteden.

De koopkrachtdaling is het gevolg van de bezuinigingen van het kabinet, die niet of nauwelijks worden gecompenseerd. Zo is de premie voor de zorgverzekering hoger uitgevallen dan aanvankelijk werd gedacht. Bovendien wordt in het basispakket minder vergoed, waardoor bepaalde zorgkosten voor eigen rekening zullen komen.

Forse inkomensdaling bij bijstandsgerechtigden

Bijstandsgerechtigden worden dit jaar hard in hun portemonnee getroffen. De koopkrachtdaling kan oplopen van 1,2 tot 2,5 procent. Vanaf 2012 tellen de inkomsten van het gehele gezin mee. Een individuele bijstandsuitkering is daarmee van de baan. Zo heeft een moeder die met haar werkende volwassen zoon samenwoont, geen recht meer op een eigen bijstandsuitkering, maar is zij financieel afhankelijk van het inkomen van haar zoon. Een huishouden kan er meer dan 30 procent op achteruit gaan, zo rekent het Nibud voor.

Het Nibud biedt, in samenwerking met Wijzer in geldzaken, mensen zicht op hun koopkrachtdaling met de komst van de Nibud Koopkrachtberekenaar.

Het instituut komt met een aantal voorbeeldberekeningen:

Bron NibudBron Nibud

Door het snel verslechterende begrotingstekort moet het kabinet-Rutte veel sneller veel meer bezuinigen dan gedacht. Volgens ingewijden moet alleen al volgend jaar minstens 7 miljard extra worden bezuinigd. Dat komt door afspraken met de Europese Commissie uit 2009. De bezuinigingen komen bovenop de 18 miljard die het kabinet tot en met 2015 wil bezuinigen.

    • Marije Willems