Nerveuze Krajicek wil naar psycholoog

Ana Ivanovic of Serbia (R) shakes hands after victory in her women's singles match against Michaella Krajicek of the Netherlands (L) on the fourth day of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 19, 2012. Ivanovic won 6-2. 6-3. . AFP PHOTO/PAUL CROCK IMAGE STRICTLY RESTRICTED TO EDITORIAL USE STRICTLY NO COMMERCIAL USE AFP

Tennisster verliest op Australian Open van Servische Ana Ivanovic.

Rotterdam. Michaëlla Krajicek overweegt een sportpsycholoog in te schakelen om haar te helpen bij de mentale aspecten van de tennissport. Dit zei ze gisteren in Melbourne na haar kansloze nederlaag in de tweede rode van de Australian Open. De nerveuze Krajicek verloor met 6-2 en 6-3 van de Servische Ana Ivanovic.

„Ik was ongewild nerveus. Ik stond niet vrij te slaan en te bewegen op de baan”, blikte de 23-jarige Krajicek tegenover diverse media terug op haar verliespartij. „Ik heb nog heel veel werk te verrichten. Mentaal moet ik het geloof krijgen dat ik een kans heb tegen dit soort speelsters”, verwees de nummer 91 van de wereldranglijst naar de hogere status van de als 21ste geplaatste tegenstandster Ivanovic.

„Het is jammer dat ik er op zo’n manier moet achterkomen, maar misschien helpt het met iemand te praten”, verklaarde Krajicek

Krajicek is na een aantal magere jaren vastbesloten terug te keren aan de tennistop. Ze was in 2008 de nummer dertig van de wereld maar duikelde daarna uit de top-100. Op advies van haar broer Richard werkt ze sinds augustus 2011 met de in Nederland geboren en in Duitsland werkzame topcoach Eric van Harpen, die eerder oud-topspeelsters Anna Kournikova, Patty Schnyder en Arantxa Sánchez Vicario begeleidde.

De bijna 68-jarige Van Harpen vertelde eerder deze week in Melbourne tegenover de NOS dat hij belangrijke elementen van Krajiceks spel wil veranderen, zoals de opslag en de forehand die ze met een kleinere achterzwaai moet leren slaan.

Van Harpen tegenover de NOS: „Ze speelt een beetje te stijf. Zij had een stijve slag, en een veel te lange slag. Dan is de timing veel moeilijker. Dat hebben we omgewisseld. Het gaat nog niet altijd goed, ik zie haar oude slag nog af en toe terugkomen.”

Over de opslag van Krajicek zei Van Harpen dat haar opgooi niet goed is. „Dat komt omdat ze naar achteren stapt. Ze gooit de bal naar voren, maar stapt zelf naar achteren. Dan wordt het natuurlijk moeilijk.” NRC