‘Nederlandse hoster verdiende miljoenen aan Megaupload’

Een datacenter van Leaseweb, de Nederlandse hoster waar Megaupload honderden servers had draaien. Foto Leaseweb

Het gisteren uit de lucht gehaalde Megaupload had een groot aantal servers in Nederland staan. De site was grote klant bij hoster Leaseweb, die er volgens de FBI miljoenen aan verdiende. Zestig servers van Megaupload zijn uitgezet in Nederland. Dit meldt Webwereld.nl.

Het Nederlandse Leaseweb verdiende miljoenen aan Megaupload. Leaseweb hield 690 servers in dienst van Megaupload draaiende. Dat betekent dat met zestig stuks slechts een klein deel van de Nederlandse Megaupload-servers na een grote, internationale actie van de FBI is uitgezet. Volgens Tweakers.net waren de zestig servers aangekocht door Megaupload, en werd de rest gehuurd.

Aan Webwereld.nl laat een security officer van Leaseweb, Alex de Joode, weten dat met de rest niets is gebeurd. De Joode zegt tegen de site verbaasd te zijn over de omvangrijke actie van de FBI. Normaal gesproken komen rechthebbenden die geen gehoor krijgen bij de autoriteiten terecht bij de hostingprovider, maar Leaseweb heeft nooit verzoeken ontvangen.

“Wij hebben nooit een ‘abuse klacht’ gezien. Het was een klant waar we geen last van hadden.” - De Joode van Leaseweb tegen Webwereld.nl

De Amerikaanse overheid meent dat Leaseweb goed geld verdiende aan ‘Mega Conspiracy’, zoals het Amerikaanse ministerie van Justitie de site en consorten noemt. Tussen maart 2007 en juli 2010 zou “op z’n minst 9 miljoen dollar” door Megaupload aan Leaseweb zijn overgemaakt via PayPal.

‘Aangehouden Nederlander was hoofdprogrammeur’

Onder de aangehouden Megaupload-medewerkers is ook een Nederlander, de 29-jarige Bram van der K. (hier op een foto met de andere verdachten, uiterst rechts Kim ‘Dotcom’ Schmitz), op internet bekend als ‘Bramos’ - is dit zijn site?. Hij zou hoofdprogrammeur voor Megaupload Limited en Megamedia Limited zijn, waar verschillende filesharing platformen op draaien. Van der K. heeft, zo schrijft Webwereld.nl, 2,5 procent van de aandelen in Megaupload. Volgens de FBI is Van der K. verantwoordelijk geweest voor de ontwikkeling en netwerkinfrastructuur van de sites en voor het verwerken van notice-and-takedown verzoeken van rechthebbenden die illegaal gedeelde content verwijderd willen zien - de verzoeken waar Leaseweb er niet één van zegt te hebben ontvangen.

Ook was Van der K. verantwoordelijk voor de afdeling ‘aanbevolen video’s’ op Megaupload en coördinator van het belongingsprogramma, waarmee uploaders van veel gedownloade (en vaak illegale) bestanden werden betaald.

Het omstreden spotje van Megaupload, waar mega-sterren aan meewerkten. De video werd op verzoek van Universal verwijderd van YouTube, omdat deze inbreuk zou maken op het copyright van de platenmaatschappij. Vooralsnog is het spotje op het account van Kim Dotcom nog altijd te zien:

Megaupload-baas Kim Dotcom was bron van controverse

Een van de gearresteerden is de steenrijke en controversiële Megaupload-oprichter Kim ‘Dotcom’ Schmitz. De Duitser staat als decadent bekend en zorgde in 2004 in België nog voor opschudding, toen een vriend een Belgische het ziekenhuis in reed. Schmitz stapte uit en maakte een video van de kermende vrouw, die hij later online plaatste.

Bij de door de FBI gecoördineerde actie tegen de filehoster zijn veertien Mercedessen in beslag genomen. De auto’s hebben nummerplaten als ‘MAFIA’, ‘STONED’, ‘HACKER’, EVIL’ en zelfs ‘GUILTY.

De Mafia-Mercedes van Kim Dotcom

Een van de in beslag genomen auto's van Kim 'Dotcom' Schmitz en z'n kornuiten. Foto Elliott Kember / Flickr (CC). Klik op de foto om meer foto's te zien van de Mercedessen van Megaupload. Een van de in beslag genomen auto's van Kim 'Dotcom' Schmitz en z'n kornuiten. Foto Elliott Kember / Flickr (CC). Klik op de foto om meer foto's te zien van de Mercedessen van Megaupload.

Schmitz, van ’74, slaagde er als tiener in, onder hackernaam Kimble, om in te breken bij computers van Nasa, het Pentagon, Citibank en meerdere telefoonbedrijven. In 1994 zit hij twee maanden in voorlopige hechtenis voor z’n hacks. Hij zag zichzelf als Robin Hood. De Belgische krant het Nieuwsblad tekent in 2004 uit Schmitz’ mond op:

“Ik zag het als een spelletje dat ik speelde met de grote bedrijven. Elke geslaagde hack is en triomf. Aan de schade denk je niet. Ik zag mezelf als een Robin Hood die ten strijde trok tegen de grote boze firma’s. De macht om een hele stad van het stroomnet af te snijden of een satelliet van richting te doen veranderen, gaf me een enorme kick.” - Kim Schmitz

In een video is te zien hoe het vergaarde fortuin van Schmitz z’n weg naar decadentie vond:

Anonymous neemt wraak voor FBI-actie

Hackergroepering Anonymous heeft gisteravond massaal wraak genomen voor het uit de lucht halen van Megaupload. Met DDoS-aanvallen, waarbij een server bestookt wordt met (vals) verkeer, zodat hij tijdelijk bezwijkt of moeilijk bereikbaar wordt, gingen onder meer Justice.gov, FBI.gov, Whitehouse.gov, BMI.com, UniversalMusic.com, Hadopi.fr, Copyright.org, RIAA.org en MPAA.org offline. Enkele sites, zoals Justice.gov en FBI.gov, lijken weer goed te werken, maar UniversalMusic.com geeft nog altijd de melding dat de site in onderhoud is. MPAA.org, de site van de Amerikaanse organisatie die filmrechten beschermt, doet het weer, maar de site van organisatie die hetzelfde werk doet voor de muziekindustrie, RIAA.org, is nog altijd down.

Via Twitter en een blogpost (“The internet strikes back!“) werd de aanval opgeëist door Anonymous. Daarin wordt verklaard dat de actie een rechtstreekse vergelding is voor het neerhalen van Megaupload. Volgens de hackers bewijst het dat de Amerikaanse federale regering helemaal geen SOPA of PIPA (zeer omstreden internetcensuurwetten, waar Wikipedia een dag voor de FBI-actie uit protest voor op zwart ging) nodig heeft om “een slag aan het web toe te brengen.”

Over SOPA:

Kroes start discussie over Megaupload

Neelie Kroes, Europees Commissaris voor Digitale Agenda, is een discussie gestart over het neerhalen van Megaupload. Op de Facebook-pagina van de Digitale Agenda kan iedereen z’n zegje doen over de gebeurtenissen.

Twitter avatar NeelieKroesEU Neelie Kroes RT @digitalagendaeu: What do you think of shutdown of #megaupload? react on #digitalagenda page http://t.co/Bs1S9ClM