Kroes spreekt zich uit tegen omstreden SOPA-wet

EU commissioner for Digital Agenda Neelie Kroes looks on during her press conference on Open Data Strategy for Europe on December 12, 2011 at the European Headquarters in Brussels. AFP PHOTO GEORGES GOBET
EU commissioner for Digital Agenda Neelie Kroes looks on during her press conference on Open Data Strategy for Europe on December 12, 2011 at the European Headquarters in Brussels. AFP PHOTO GEORGES GOBET Neelie Kroes in BRussel, december 2011. Foto AFP / Georges Gobet

Neelie Kroes heeft zich openlijk uitgesproken tegen de omstreden Amerikaanse antipiraterijwet ‘Stop Online Piracy Act’ (SOPA). Kroes twitterde vandaag haar afkeuring van de wet.

De Europese commissaris voor Digitale Agenda liet zich ontvallen dat ook te hard rijden verboden is, maar dat je toch geen snelheidshobbels op snelweg aanlegt:

Twitter avatar NeelieKroesEU Neelie Kroes Speeding is illegal too: but you don’t put speed bumps on the motorway #SOPA

De commissaris zegt blij te zijn dat het er op lijkt dat steun voor de wet aan het afbrokkelen is. Ze noemt SOPA “slechte wetgeving”, terwijl “voordelen van een open net” gewaarborgd zouden moeten worden.

Twitter avatar NeelieKroesEU Neelie Kroes Glad tide is turning on #SOPA: don’t need bad legislation when should be safeguarding benefits of open net.

Kroes was al een discussie gestart rond de FBI-actie tegen filehostingsite Megaupload, op de Facebookpagina van de Digitale Agenda. Anonymous, de hackgroep die hard terugsloeg richting muziek- en filmindustrie en de Amerikaanse regering uit wraak voor het neerhalen van die site, verklaarde dat die actie het bewijs was dat de Amerikanen SOPA en de Protect IP Act (PIPA) niet eens nodig hebben om het net te censureren.

Websites op zwart tegen SOPA

Deze week werd actie tegen SOPA en zusterwet PIPA gevoerd door een aantal prominente websites, waaronder de Engelstalige afdeling van Wikipedia, Google, Flickr, Mozilla en Reddit. Ook GroenLinks liet weten niet gediend te zijn van de Amerikaanse wetgeving.

Wat is SOPA? Lees hier meer en bekijk onderstaande video:

‘Het einde van het vrije internet’

Vandaag schrijft jurist en internetexpert van NewTeam Danny Mekić in een opiniestuk in NRC Handelsblad over SOPA en PIPA. Hij noemt de wetgeving ‘het einde van het vrije internet’.

“Deze maatregelen kunnen door rechters worden opgelegd als een website „inbreuken op auteursrechten faciliteert”. De eigenaar van de website hoeft dus niet zélf schuldig te zijn aan de inbreuk. Eén inbreuk makende gebruiker – van de honderden miljoenen – is voldoende.

De gehele website wordt geraakt en niet bijvoorbeeld een pagina of foto die is gepubliceerd zonder benodigde toestemming. Het is als de gehele Beverwijkse Bazaar die wordt volgestort met beton vanwege één gekopieerd cd’tje.

Is dit wenselijk? Heeft de muziekindustrie werkelijk last van downloaden? Het tegendeel lijkt eerder het geval. Niet alleen wist een recordaantal bioscoopbezoekers in 2011 de weg naar de filmhuizen te vinden, maar ook steeg de Nederlandse muziekexport voor het zesde jaar op rij, deze keer met 25 procent naar 80 miljoen euro. Nooit eerder werd er zo veel geld uitgegeven aan concerten en festivals. De wereldwijde muziekomzet is de afgelopen jaren gestegen van 60,7 miljard naar 66,4 miljard dollar.”

Lees het hele stuk van Mekić vanmiddag in NRC Handelsblad, of via de digitale editie.

    • Peter van der Ploeg