Kortkolom buitenland

Israël pakt voorzitter Palestijns parlement op

RAMALLAH. De voorzitter van het Palestijnse parlement en Hamas-lid Aziz Dweik is gisteren door het Israëlische leger gearresteerd bij een controlepost op de bezette Westelijke Jordaanoever. Volgens het leger wordt Dweik verdacht van „betrokkenheid bij terroristische activiteiten”. De vicepresident van het Palestijnse parlement veroordeelde de arrestatie die bedoeld zou zijn om de verzoeningspoging tussen Hamas en rivaal Fatah te ondermijnen. Israël houdt momenteel ongeveer twintig Hamas-parlementariërs vast. (AFP)

Nieuwe verkiezingen in Saarland na val coalitie

Berlijn. In de Duitse deelstaat Saarland moeten nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven nu een coalitie van christen-democraten, Groenen en liberalen uit elkaar is gevallen en onderhandelingen tussen sociaal-democraten en christen-democraten op niets zijn uitgelopen. De eerst mogelijke verkiezingsdatum is 25 maart. De verkiezingen worden mogelijk een landelijke test voor het beleid van bondskanselier Merkel. (NRC)

Hongerstaker sterft in Cubaanse cel

Havana. Een Cubaanse dissident, die in november tot vier jaar gevangenisstraf werd veroordeeld en daarna in hongerstaking ging, is gisteren overleden. Volgens mensenrechtenactivisten is Wilmar Villar Mendoza (31), die op 14 januari werd overgebracht naar een ziekenhuis in Santiago de Cuba, overleden aan de gevolgen van de 56 dagen durende hongerstaking en de slechte behandeling in de gevangenis. Villar was veroordeeld voor „opstandigheid, verzet en misdaden tegen de staat”. (Reuters)

Doden door vogelgriep in Zuidoost-Azië

Jakarta. In Indonesië is een vijfjarig meisje overleden aan vogelgriep. Dat hebben de autoriteiten vanochtend bekendgemaakt. Enkele dagen daarvoor was haar 23-jarige oom overleden aan vogelgriep. Eerder deze week overleed in Vietnam een man aan het H5N1-virus en en in Cambodja bezweek een peuter. Volgens de Vietnamese autoriteiten was het het eerste sterfgeval door vogelgriep in twee jaar. Op pluimveeboerderijen in Azië zijn sinds 2003 verschillende uitbraken gemeld. Ook in Egypte en China zijn sterfgevallen gemeld, maar die zijn niet bevestigd. (AP)

Betogingen houden aan in Roemenië

Boekarest. Opnieuw hebben gisteren enkele duizenden Roemenen gedemonstreerd, in de hoofdstad Boekarest en andere steden. De protesten, die eind vorige week spontaan op gang kwamen na het bedwongen vertrek van een onderminister, worden nu gaande gehouden door de linkse oppositiepartij USL. Die speelt in op de wijdverbreide onvrede over de gevolgen van de bezuinigingsmaatregelen die in overleg met het IMF zijn genomen: stijging van de werkloosheid, dalende koopkracht, lagere pensioenen. De meeste demonstranten eisen het vertrek van president Basescu. (Reuters)

Rushdie niet op festival na dreiging met moord

Jaipur. De Brits-Indiase schrijver Salman Rushdie zal om veiligheidsredenen niet verschijnen op het literaire festival in de Indiase stad Jaipur. In een verklaring vanochtend zei hij dat de Indiase autoriteiten hem hadden gezegd over inlichtingen te beschikken dat leden van de onderwereld in Bombay huurmoordenaars op hem af wilden sturen. Radicale moslims hadden vorige week opgeroepen Rushdie niet toe te laten wegens diens omstreden boek De Duivelsverzen. Dit werd door moslims als kwetsend ervaren. (Reuters)