Kortkolom binnenland

Vooral hogere prijzen maken zorg duurder

Amsterdam. De publieke uitgaven voor verpleging en verzorging nemen tot 2030 met jaarlijks 4,1 procent toe tot circa 25 miljard euro. In 2009 was dat nog bijna elf miljard euro. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). De uitgaven aan verpleging en verzorging nemen de komende jaren vooral toe doordat de prijzen snel stijgen. Het aantal verpleegden en verzorgden groeit anderhalf procent per jaar, terwijl de uitgaven 4,1 procent omhooggaan, onder meer door hogere loonkosten. Het gebruik van verpleging en verzorging groeit tot 2030 minder snel dan op grond van de vergrijzing mag worden verwacht. In 2009 maakten 1,2 miljoen mensen gebruik van huishoudelijke hulp via de Wet maatschappelijke ondersteuning, van zorg via de AWBZ of van informele of particuliere zorg. In 2030 zullen dit er 1,6 miljoen zijn. (Novum)

Slachtoffer (15) steekpartij overleden

Arnhem. Het 15-jarige meisje uit Arnhem dat zaterdag zwaargewond raakte bij een steekpartij in haar woonplaats is overleden. Ze bezweek gistermiddag in een ziekenhuis aan haar verwondingen, meldt de politie. In de zaak zijn vooralsnog twee verdachten aangehouden, een 14-jarige jongen uit Capelle aan den IJssel en een 17-jarige Rotterdammer. De Rotterdamse jongen wordt vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Het meisje werd zaterdag rond 16.00 uur neergestoken op de Stadhoudersstraat. De 14-jarige jongen rende met bebloede kleren weg, maar werd met hulp van omstanders gevonden in struiken aan de Johan de Wittlaan. De puber weigerde tevoorschijn te komen, waarop een agent een waarschuwingsschot loste. De 17-jarige verdachte werd dinsdagmiddag opgepakt. Bij de steekpartij raakte ook de 49-jarige vader van het meisje gewond. Hij is buiten levensgevaar. De politie wil verder geen mededelingen doen over deze zaak. (Novum)

Keith Bakker nog tot februari in voorarrest

Amsterdam. Keith Bakker zit voorlopig nog in voorarrest. De verslavingsdeskundige moet in ieder geval nog tot 9 februari in de cel blijven. De Amsterdamse rechtbank besloot vanochtend de zaak tegen Bakker tot die datum aan te houden, bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. Bakker wordt verdacht van seksueel misbruik van negen ex-patiënten. Verhalen dat Bakker seksuele handelingen verrichtte met zijn cliënten doken in december 2010 voor het eerst op. Bakker heeft toegegeven dat hij met een vrouw „bepaalde seksuele grenzen” heeft overschreden, maar ontkent dat hij seks heeft gehad met cliënten. De afkickdeskundige zit vast sinds hij zich in april bij de Amsterdamse politie meldde. In februari staat wederom een pro-formazitting gepland. De inhoudelijke behandeling vindt eind maart plaats. Daarvoor heeft de rechtbank drie dagen uitgetrokken. (Novum)

Econoom nieuwe leider Leefbaar Rotterdam

Rotterdam. Ronald Schneider is de nieuwe fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam. Hij volgt Marco Pastors op, die vanaf februari het investeringsprogramma voor Rotterdam-Zuid gaat leiden. De 50-jarige Schneider is econoom en sinds drie jaar raadslid voor de grootste oppositiepartij in Rotterdam. Hij heeft zich onder meer sterk gemaakt voor behoud van de Rotterdamwet. Deze wet geeft de stad de mogelijkheid om mensen met een uitkering te verbieden zich te vestigen in achterstandswijken. Als speerpunten voor de komende tijd noemt Schneider de financiële problemen in Rotterdam en het afschaffen van het deelgemeentebestel. (NRC)