Kinderfeestje is niks voor Ajax

Ajax verloor met 3-2 van AZ. De ploeg vond het vervelend om in een stadion met 20.000 gillende kinderen te spelen

Nederland, Amsterdam, 19-01-2012. Bekerwedstrijd tussen Ajax en AZ, de wedstrijd moest opnieuw gespeeld worden na een incident waarbij een supporter van Ajax het veld op was gekomen en de keeper van AZ had belaagd. De wedstrijd was alleen toegankelijk voor kinderen en hun begeleiders. Op foto: Juichen voor een goal van volgens mij AZ. Foto: Olivier Middendorp
Nederland, Amsterdam, 19-01-2012. Bekerwedstrijd tussen Ajax en AZ, de wedstrijd moest opnieuw gespeeld worden na een incident waarbij een supporter van Ajax het veld op was gekomen en de keeper van AZ had belaagd. De wedstrijd was alleen toegankelijk voor kinderen en hun begeleiders. Op foto: Juichen voor een goal van volgens mij AZ. Foto: Olivier Middendorp

Redacteur Voetbal

Amsterdam. De gemoedstoestand van een profvoetballer wordt vrijwel uitsluitend bepaald door de einduitslag van de wedstrijd. Zo stelden de Ajacieden Jan Vertonghen en Theo Janssen gistermiddag na de 3-2 nederlaag tegen AZ dat ze het eigenlijk niets hadden gevonden om voor 20.000 kinderen te spelen. „Ik was helemaal niet blij met deze wedstrijd”, zei Vertongen. „Ik speel veel liever voor normaal publiek”, stelde Janssen.

Niklas Moisander en Adam Maher van AZ hadden daarentegen genoten van de ambiance en vonden het experiment voor herhaling vatbaar. „Er heerste een hele positieve sfeer in het stadion. Die kinderen zijn beter dan Ajax-fans. Ook voor Ajax. Kinderen beginnen tenminste niet te fluiten als Ajax op achterstand komt”, merkte Moisander lachend op. Maher had „een gezellige middag” gehad.

Het bekerduel tussen Ajax en AZ werd gisteren in zijn geheel overgespeeld nadat een eerdere ontmoeting in december in de 37ste minuut met een 1-0 voorsprong voor de thuisclub was gestaakt, omdat een supporter AZ-doelman Esteban had belaagd. De uitspraak van de KNVB werd gezien als een morele nederlaag voor Ajax. Vertonghen: „Omdat AZ van het veld was gestapt had ik eigenlijk verwacht dat wij reglementair zouden winnen. Maar om één of andere reden is de club akkoord gegaan.”

De clubleiding van Ajax wilde voorkomen dat het duel voor lege tribunes moest worden afgewerkt en kwam met een voorstel om alleen kinderen en begeleiders toe te laten. De KNVB ging akkoord waardoor de kwartfinale werd gespeeld onder het toeziend oog van schoolkinderen tot twaalf jaar oud en enkele tientallen journalisten. De twee verschillende groepen werden nauwlettend gescheiden van elkaar gehouden. Journalist Frits Barend werd de toegang geweigerd toen hij zijn 1-jarige kleinzoon de perstribune op wilde nemen.

De bijzondere ambiance in de Arena kon Ajax niet inspireren tot een goede prestatie tegen AZ. Het elftal van Frank de Boer deed allerminst aan klantenbinding voor de toekomst. De talloze jonge Ajaxfans zagen hun favoriete voetbalclub bij een eerste bezoek aan de Arena kansloos verliezen. Rasmus Elm maakte tien minuten na rust het winnende doelpunt uit een strafschop. AZ gaat door naar de halve finales, waarin een thuisduel met amateurclub GVVV wacht. Ajax kan zich richten op de competitie en moet zondag een nieuw echec in het uitduel bij AZ proberen te voorkomen.

Janssen liet doorschemeren dat Ajax de landstitel vele malen belangrijker vindt dan het bekertoernooi. „Als je hier rondloopt hoor je iedereen steeds zeggen dat de beker niet belangrijk is en dat het slechts om de titel gaat”, stelde de middenvelder. „Dat gaat als speler toch onbewust in je hoofd zitten. En dan zijn de omstandigheden ook nog eens verre van ideaal. Dat heeft misschien wel de wedstrijd bepaald. Ik verwacht zondag een totaal andere wedstrijd.”

De Belgische verdediger Vertonghen stelde na de nederlaag ook direct vast dat het competitieduel van zondag „veel belangrijker” is. „Het neemt niet weg dat het pijnlijk is om zo thuis te verliezen. Ik wil met Ajax gewoon zoveel mogelijk prijzen winnen. Maar ons team viel in de tweede helft een beetje uiteen. Spelers gingen uit hun positie lopen. Dat had niet mogen gebeuren. AZ speelde als team beter. Het geeft maar weer eens aan hoe belangrijk duidelijkheid is.”

En daarmee legde Vertonghen de vinger bij Ajax precies op de juiste plek. De spelers probeerden excuses te zoeken door te wijzen naar de ambiance en de geringe status van het bekertoernooi, maar Ajax werd in realiteit overklast door een ploeg die gewoonweg beter voetbalde. Aan de manier waarop Janssen in de 66ste minuut het veld verliet, toen hij uit voorzorg wegens een knieblessure werd gewisseld, droop de frustratie af. Vertonghen uitte zijn ongenoegen door in de slotfase veel te hard door te gaan in een duel met Maher.

Het eerste duel na de winterstop maakte duidelijk dat Ajax niet voor niets vijf punten achterstaat op AZ. Ajax werd op het kinderfeestje in de Arena met zijn eigen wapens verslagen. En dat deed pas echt pijn bij de ambitieuze Amsterdamse club.