Kijkwijzer voor wie bij de Voice wil inhaken

Vanavond is de finale van The Voice of Holland. Wat moet een leek weten over de show?

Stel, u zat een jaar in een ver buitenland en The Voice of Holland is volledig langs u heen gegaan. Uw man, vrouw, kinderen en vrienden zijn wel vaste volgers en u besluit om vanavond toch maar de finale mee te kijken. Wat moet u weten?

In de talentenshow The Voice of Holland worden zangers gekoppeld aan een ervaren coach. Tijdens de audities zitten de coaches met de rug naar de kandidaten toe. Ze moeten afgaan op de stem. Als ze die goedvinden, draaien ze hun stoel om. Elke coach kiest zestien zangers om mee aan de slag te gaan. In de afgelopen weken viel er van elke coach steeds een talent af. Nu zijn er nog vier over. Vanavond beslist het publiek wie de winnaar wordt. Dat doet het per sms of door de single van de finalisten te kopen op I-Tunes. De finalisten zingen een solonummer en ze doen een duet met een ervaren artiest. Birdy, Lisa Lois, Gavin deGraw en Taoi Cruz zingen met de finalisten mee.

De kandidaten van ‘The Voice’ zitten vast aan een deelnemerscontract. Producent Talpa van John de Mol (mede wegens het succes van The Voice werd hij gisteren verkozen tot Omroepman van het Jaar) heeft de volledige rechten om beelden opnieuw uit te zenden en voor commerciële doeleinden te gebruiken. De stem van Chris Hordijk kan gebruikt worden voor een commercial en het hoofd van Paul Turner kan belanden op een mok. De inkomsten gaan voornamelijk naar Talpa. De deelnemerscontracten zijn geheim.

De kans dat de winnaar van vanavond een ster zal worden, is klein. Ben Saunders, winnaar van de vorige The Voice had twee grote hits, maar zijn laatste singles bungelen rond plaats vijftig in de ranglijst. Winnaars worden wel BN’ers.

Voor de ruim drie miljoen kijkers zal het vanavond vooral gaan over de vier finalisten die hun kwartier van faam tegemoet gaan. Daarom volgt hier een kleine kennismaking met deze overgebleven kandidaten. Zodat u op niveau kan meepraten met de kenners.

The Voice of Holland Finale

RTL 4, 20.30 - 22.30 uur, uitslag om 23.30 uur

    • Diederik Huffels