Kapitein bracht al eerder een zeemansgroet

Het cruiseschip Costa Concordia dat vorige week kapseisde omdat het te dicht bij een eiland was gekomen, blijkt zo’n ‘zeemansgroet’ al eerder te hebben gedaan.

In een blog op de site van de eigenaar, Costa Crociera, werd trots beschreven hoe dezelfde kapitein in augustus 2010 een vergelijkbare ‘groet’ bracht met de Costa Concordia aan het eilandje Procida, bij Napels. „Een grote emotie […] Het schip werd aangekondigd met tien saluutschoten waarop de Concordia antwoordde met drie claxons van de sirene.’’ Het blog waarin de rederij verslag deed van dit „zeemansgebruik’’ werd na het ongeluk verwijderd van de site.

Vandaag is het weer bij het gekapseisde schip verslechterd. De kans om overlevenden onder de 24 vermisten te vinden is nihil. De reddingswerkzaamheden, gistermiddag hervat, zijn vanmorgen opnieuw stilgelegd omdat het schip bewoog.

Italiaanse media schrijven dat Schettino vrijdagavond vergezeld werd door een 25-jarige vrouw uit Moldavië. Ze zou met hem hebben gedineerd, waarbij veel wijn zou zijn gedronken. Ze zou niet op de passagierslijst hebben gestaan en geen kamer hebben gehad. Ze ging met Schettino naar de brug om de „zeemansbuiging” richting het eiland Giglio mee te maken.

De vrouw zegt dat ze op de brug was geroepen om Schettino’s dienstmededelingen te vertalen in het Russisch. Ze noemt Schettino „een held die drieduizend levens heeft gered’’.

Schettino erkent inmiddels dat hij te dicht bij de kust voer, maar stelt dat hij niet alleen verantwoordelijk is. Zijn werkgever Costa Crociera heeft hem op non-actief gesteld en weigert de kosten van Schettino’s advocaat te betalen.

De bergingsploeg van Smit wacht nog op toestemming voor het leegpompen van het schip. Minister Corrado Clini van Milieu heeft de eigenaar opdracht gegeven de zeegigant te zekeren, waardoor deze niet kan afglijden naar dieper water.

Het kabinet wil zeemansgroeten voor de kust verbieden. Deze praktijk blijkt zeer gangbaar. De kustwacht zag het door de vingers. De cruisemaatschappijen maakten er zelfs reclame mee op hun websites.