Iris wint The Voice of Holland en is nu een ster. Maar voor hoe lang?

Iris, de winnares van The Voice of Holland. Screenshot uit YouTube-video.

En zo kreeg The Voice of Holland toch nog een verrassende ontknoping. In de finale van de talentenshow won de 18-jarige Iris Kroes van topfavoriet Chris Hordijk. Vanaf nu is de Friezin een ster, maar voor hoe lang?

Iris - ‘het meisje met de harp’ - kreeg bij het slot van de finale 51 procent van de stemmen, Chris 49 procent. Hordijk gold als favoriet, omdat zijn singles het meest werden gedownload. Zijn nummer Time after Time kwam vandaag binnen op de eerste plaats van de iTunes Top 100. In 2009 deed hij net als zijn zus Lisa mee aan X-Factor. Hij vloog er in de eerste ronde uit. Zijn zus won uiteindelijk dit programma.

Eerder in de finale van The Voice of Holland vielen de 39-jarige rocker Erwin Nyhoff en ‘feestneus’ Paul Turner al af.

http://www.youtube.com/watch?v=rq_9JFLxHF0&feature=player_embedded

Kroes zong in de finale haar single I Can’t Make You Love Me van Bonnie Raitt. Ze viel tijdens de talentenjacht niet alleen op wegens haar stem maar ook door haar spel op de harp, een instrument waar ze sinds haar achtste op speelt. Ze vormt sinds haar veertiende een muzikaal duo met voormalig klasgenoot Pieter Veenstra. Ze speelden samen op verschillende festivals en feesten in Friesland.

Tijdens de finale zong ze ook met de zeer succesvolle jonge zangeres Birdy haar hit Skinny Love (cover van Bon Iver):

http://www.youtube.com/watch?v=Fiv3urYYXp8

Twitter avatar iriskroes Iris Kroes Waaaaauuuuwwwwwwwwwwwww ik vind @OfficialBirdy helemaal te gek!! optreden met haar was een eer! #tvoh

Iris krijgt door haar overwinning een contract bij een platenmaatschappij en zal de komende tijd in talloze bladen staan en optreden in televisieprogramma’s. Daarmee beleeft ze een droomstart van haar carrière.

Het zegt echter weinig over de rest van de carrière van de winnaar van een talentenjacht als The Voice of Holland, schreef popjournalist Hester Carvalho gisteren in NRC Handelsblad. Ze noemt als voorbeeld Ben Saunders, de winnaar van vorig jaar:

“De fris getatoeëerde Saunders uit Hoorn leek voor de roem geboren, en bracht het afgelopen jaar vier singles uit. De eerste twee, die verschenen na zijn overwinning in januari, haalden de top-10. De laatste twee, eind van het jaar uitgebracht, bleven hangen rond nummer 50. De aanhankelijkheid van de tv-kijkers was van korte duur.”

Dat gold volgens Cavalho ook voor eerdere winnaars Lisa, Hind, Nikki, Jamai, Maud, Boris en Rafaella.

“Niet één heeft de aandacht kunnen vasthouden. De meeste winnaars of bijna-winnaars zijn terug te vinden bij musicals, tv of heel ergens anders. In het buitenland is de situatie vergelijkbaar. Afgezien van het Schotse fenomeen Susan Boyle, die internationale triomfen viert als popdiva, werken de meeste andere Britse ‘talenten’inmiddels in andere takken van showbizz.

The Voice of Holland, met zijn zangleraren en dansadviezen, is een stoomcursus sterrendom, geen solide basis voor een popcarrière. Om als popmuzikant iets op te bouwen zijn een lange adem en hoge frustratiedrempel onmisbaar en die leer je niet in de beschermde omgeving van The Voice Of Holland”

Maar wordt de winnaar van vanavond voor langere tijd een ster? Waarschijnlijk niet, denkt Carvalho.

“Niet voor niets lijken termen als ‘red room’, ‘battle’ en ‘sing off’ ontleend aan de wereld van fantasy. The Voice of Holland is een vijf maanden durend sprookje.”

    • David Haakman