Iedere avond dezelfde Russische polonaise

Rob Hornstra en Arnold van Bruggen: Sochi Singers Bestellen via www.thesochiproject.org € 45,- tot zondag te verkrijgen voor € 39,50 ****

Het lijkt verdomd veel op de kust van Spanje, de kust van de Russische badplaats Sochi langs de Zwarte Zee. Uitgestrekte, witte stranden, goed weer, de kust vol met appartementen en restaurants die allemaal precies hetzelfde eten serveren. Zo’n combinatie van factoren trekt hordes toeristen aan, in dit geval voornamelijk Russen. De stranden liggen dan ook vol met dikke, bruinende lijven, in een geur van zonnebrandcrème en zweet.

Sinds 2009 hebben schrijver Arnold van Bruggen en fotograaf Rob Hornstra zich gericht op een fenomeen in Socchi dat typerend is voor heel Rusland. Sinds het begin van The Sochi Project in 2009 brengen ze veranderingen in beeld die zij tegenkwamen in een gebied dat in 2014 het toneel van de Olympische Spelen zal worden. Van elk verhaal verschijnt een passende publicatie. Dit keer is het een fotoboek dat een ode is aan de Sochi Singers – een serie hieruit is genomineerd voor de Zilveren Camera. Iedere avond zingen ze dezelfde liedjes in restaurants. Elke foto in het boek toont een portret van een zanger op het podium, recht van voren gefotografeerd. De zangers, jong en oud, met een synthesizer of vergezeld door een band, zingen de Russische chansons waar het publiek zo gek op is. De aankleding is simpel, de podia zijn klein, maar uit de enorme boxen zal een harde popbeat klinken.

En dat is zo goed aan dit boek, want die muziek is niet te horen, maar de sfeer wordt goed beschreven. De foto’s tonen de zangers als ze op hun best zijn. Treurig en mooi tegelijk. De muziek hoor je er als vanzelf bij. In 2014 trekken we massaal in onze oranje kleren naar Sochi om onze Nederlandse sporters aan te moedigen tijdens de Olympische Winterspelen. Dus als die Sochi Singers alvast wat Nederlandse nummers instuderen, komt het helemaal goed.

beeldredacteur

De winnaars van de Zilveren Camera worden zondag bekendgemaakt in het Fotomuseum

    • Sterre Sprengers