Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wonen

Laagste huizenprijs in zes jaar - ‘DNB-plan slecht voor starters’

Foto NRC / Arjan de Jongh

De huizenprijs is in december op het laagste niveau beland in meer dan zes jaar. Verkochte woningen waren in die maand gemiddeld vier procent goedkoper dan een jaar daarvoor. De prijsdaling was flink groter dan in november, toen het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster een daling noteerden van 3,3 procent.

December was de vijfde maand op rij dat de huizenprijzen daalden, meldt persbureau Novum vanochtend. Tussen november en december daalden de prijzen met 0,9 procent.

In december wisselden iets meer dan 13 duizend woningen van eigenaar, een daling van zeven procent ten opzichte van een jaar eerder. Over het gehele jaar werden vier procent minder woningen verkocht. In totaal wisselden in 2011 bijna 121 duizend woningen van eigenaar.

‘Voorstel DNB voor beperken hypotheekleningen slecht voor starters’

Er was meer nieuws over de woningmarkt vanochtend: de Nationale Hypotheek Garantie stelde dat het voorstel van De Nederlandsche Bank om hypotheekleningen te beperken tot maximaal negentig procent van de waarde van de woning funest is voor de toegang tot de woningmarkt. Dat geldt vooral voor jonge starters, stelt de NHG na eigen onderzoek. Wel beaamt NHG dat de kans op problemen groter is bij een hogere schuld.

DNB-topman Klaas Knot kwam begin deze maand met de plannen voor het beperken van de hypotheekschuld. Volgens het onderzoek van NHG moeten starters jonger dan 30 jaar als de plannen worden ingevoerd, achttien procent van de waarde van de woning aan eigen geld inbrengen. Bij een gemiddelde starterswoning van 175 duizend euro komt dat neer op 31.500 euro. De NHG schrijft:

“Omdat het hier vooral gaat om bescheiden inkomens, zal deze groep afzien van een eigen woning. Of de aankoop zal in afwachting van een hoger inkomen of de opbouw van spaargeld jaren worden uitgesteld.”