Holland Dance Festival - waarom moet ik daar heen?

Dit stuk gaat niet over een muziekstroming, maar over dans. Volgende week vindt in Den Haag het tweejaarlijkse, en tevens één van de belangrijkste, internationale dansfestivals ter wereld plaats: het Holland Dance Festival. Lees hier waarom je tussen 26 januari en 26 februari naar de Hofstad zou moeten.

Het Holland Dance wat?

Elke twee jaar komen dansgezelschappen uit binnen- en buitenland naar Den Haag om een maand lang dans in de breedste zin van het woord te vieren. Ballet en moderne dans, maar ook andere dansvormen zoals breakdance en streetdance, smelten samen op dit festival. Er komen bekende gezelschappen (zoals het Haagse Nederlands Dans Theater) en minder bekende gezelschappen. Ook, of misschien zeker, als je niet bekend bent met de danswereld is dit festival de beste introductie om het neusje van de danszalm mee te pikken:

De hoogtepunten: Sylvie Guillem, Balletboyz, STREB, Bill T. Jones, Jacoby&Pronk

Naast Nederlandse gezelschappen als Nederlands Dans Theater 1 en 2, Conny Janssen Danst! en Emio Greco|PC ligt de focus toch vooral op buitenlandse dans. Misschien wel de publiekstrekker van het festival is de Franse prima ballerina Sylvie Guillem, die bekend staat om haar fenomenale optredens en dwarse persoonlijkheid (ze weigerde zich te binden aan een gezelschap, ongehoord in de onderdanige danswereld):

Het internationaal geroemde all male Britse gezelschap Balletboyz is ook zeer de moeite waard:

Ander hoogtepunt is de mix tussen dans, atletiek, boksen, rodeo, circus- en Hollywood stuntwerk in het Amerikaanse gezelschap STREB Extreme Action Company:

Van de theatrale opera-achtige voorstelling van de Bill T. Jones/Arnie Zane Dance Company wordt ook een hoop verwacht:

Het duo Jacoby&Pronk komen hun mix van ‘dans, visuele kunst en fashion’ laten zien:

Maar wacht, er is meer

Je kunt er ook talloze workshops en masterclasses dans te volgen. Hier een voorbeeld uit 2007:

Allemaal dansen op een plein

Een traditioneel onderdeel van het festival is de Dans Parade, waaraan balletscholen uit heel Den Haag deelnemen. Al dansend door het centrum komen ze samen op het Spuiplein, waar het epicentrum van de Haagse dans staat in de vorm van het Lucent Danstheater. Hoe ziet dat er dan uit? Bekijk de Dans Parade van 2011:

    • Judith Laanen