Hirsch Ballin: wacht met kiezen CDA-leider

Hirsch Ballin: we moeten geen overhaaste personele keuze verbinden aan deze heroriëntatie. Foto NRC / Roel Rozenburg

Het CDA moet pas een nieuwe leider kiezen nadat de partij een besluit heeft genomen over een nieuwe koers. De huidige discussie over wie de partij moet leiden is schadelijk. Dat zegt CDA-kopstuk en oud-minister Ernst Hirsch Ballin in een interview in Trouw. Vandaag wordt een nieuwe visie gepresenteerd, een dag voor het partijcongres.

Hirsch Ballin waakt voor overhaaste beslissingen over het partijleiderschap.

“We moeten geen overhaaste personele keuze verbinden aan deze heroriëntatie. Eerst het debat afronden over de koers, daarna moet er een verkiezingsprogramma komen en dan komt de lijsttrekker in beeld. Ik raad af dit soort zaken te snel te doen.”

In aanloop naar het CDA-congres passeren verschillende namen de revue die genoemd worden als partijleider. Staatssecretaris Henk Bleker zei deze week zich kandidaat te stellen als zich geen andere kandidaten aandienen. Ook fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma, minister Marja van Bijsterveldt (OCW) en minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) worden genoemd.

Gedoogconstructie schadelijk voor CDA

Hirsch Ballin was tegen samenwerking met de PVV van Geert Wilders en verliet de politiek. De gedoogconstructie van CDA en VVD met de PVV heeft volgens hem schade toegebracht aan de partij.

“Niemand heeft behoefte om zout in die wonden te strooien. Ik ook niet. Maar het is niet voldoende om er een pleister op te plakken.”

    • Marije Willems