‘Heldin van de superpipe’ overleden - wat maakte haar zo bijzonder?

Sarah Burke tijdens een Italiaanse wereldbekerwedstrijd in maart 2008. Foto Reuters / Alessandro Garofalo

In de wereld van het freestyleskiën is geschokt gereageerd op de dood van de 29-jarige Canadese freestyle skiër Sarah Burke. Als de eerste vrouwelijke beroepsskiër maakte ze de weg vrij voor vrouwen in het skiën.

Vorige week dinsdag 10 januari crashte Burke tijdens het oefenen van een sprong in de half pipe in het Amerikaanse Park City, Utah, waardoor ze in coma raakte. Het leek aanvankelijk niet zo erg, totdat geconstateerd werd dat haar wervelslagader gescheurd was, wat een hersenbloeding en hartstilstand veroorzaakte. Gisteren overleed ze in Salt Lake City aan haar verwondingen. Burke maakte de noodlottige smak in dezelfde superpipe waar snowboarder Kevin Pearce (25) in 2009 ook al blijvend hersenletsel opliep.

Bekijk hier met wat voor sprongen Sarah Burke faam verwierf:

Burke: De heldin van de Superpipe

Burke werd alom geprezen als sportvrouw. Haar specialisatie was de superpipe, een grotere versie van de traditionele halfpipe, maar dan met wanden van vijf meter hoog. NRC Handelsblad schrijft vanmiddag over Burke:

“Burke, die een succesvolle campagne voerde om haar sport vanaf 2014 toe te laten tot de Winterspelen, was een grote kanshebber voor olympisch goud in 2014 in het Russische Sotsji. Ze was de eerste skister die een zogenoemde ’1080’ volbracht in competitie: een driedubbele draai in de lucht boven de U-vormige skibaan.”

Ze was viervoudig kampioen van de Amerikaanse Winter X Games en dankzij haar krijgen vrouwen in het freestyle skiën evenveel prijzengeld als mannen. Van 2004 tot 2008 stond ze aan de top van het freestyle skiën. In 2005 won ze in Finland goud bij de wereldkampioenschappen freestyle skiën en in 2007 won Burke als vrouwelijke actiesportatleet de Excellence in Sports Performance Yearly-prijs (ESPY).

Op haar Facebookpagina en Twitter stromen de condoleances binnen. Roxy, één van de merken die haar sponsorde, tweette:

In een interview voor haar dood sprak Burke zich met haar man uit over haar liefde voor de bergen en het freestyle skiën:

“De essentie van ons leven is op die berg staan. Er is een reden voor: dat is waar we elkaar ontmoet hebben, waar we spelen, wonen… (…) Waar we zullen sterven.”

Persbureau AP noemt haar in hun necrologie een “daredevil superpipe skier.” Peter Judge, de directeur van het Canadese freestyle team, zei voor haar dood nog dat ze op velerlei manieren de sport belichaamde:

“Ze was één van de eersten die ski’s meenam naar de halfpipe. Ze was ook zeer toegewijd in haar pogingen de sport te definiëren, maar probeerde zichzelf niet te definiëren door enkel te winnen. Voor haar draaide het vooral om het beste uit zichzelf te halen in plaats van zichzelf te meten aan anderen.”

Freestyle skiën, wat is dat dan?

Bij freestyle skiën draait het om kracht, techniek en artistiek vermogen. Er wordt gefreestyled op de piste en in de halfpipe, waarbij allerlei soorten sprongen met of zonder rotaties om de as de kern vormen. Sinds de Olympische Winterspelen van 1988 is de sport een Olympische demonstratiesport. Vanaf de Olympische Winterspelen 1992 staat de sport op het officiële programma. Het is een spectaculaire extreme sport. Deelnemers springen wel vaker vanuit een helicopter de piste op:

Na Burke’s dood laait de discussie over de gevaren van extreme sporten weer op:

Twitter avatar CJMENews CJME News POLL: Should extreme sports, such as the one that left Sarah Burke dead, be banned? - http://t.co/i9Qxux2U
    • Judith Laanen