Giri nu alleen morele winnaar tegen Carlsen

Met moeite behaalde Magnus Carlsen (21) gisteren remise tegen Anish Giri (17). Vorig jaar had de Nederlander nog van de Noor gewonnen. „De tendens is vreselijk.”

Even leefde er gisteren de hoop dat Anish Giri in het Tata Steel-toernooi het kunststukje kon herhalen dat hij vorig jaar had geleverd, toen hij Magnus Carlsen met zwart had verslagen. Als het deze keer ook was gelukt, zou het een partij zijn geworden waar hij nog trotser op kon zijn dan die van vorig jaar. Niet alleen omdat een gewaarschuwde Carlsen voor twee telt, maar ook omdat Giri deze keer in het voordeel kwam zonder dat Carlsen opzichtige fouten had gemaakt.

Giri kon bogen op een machtige loper die de hoofddiagonaal van het bord beheerste. Met een sluw zetje dat Carlsen niet zag aankomen, drong hij met zijn dame de witte stelling binnen. Carlsen moest materiaal verliezen. In de commentaarzaal juichte het schaakvolk beschaafd.

De buit was nog lang niet binnen. Carlsen, altijd uiterst handig in goede en slechte tijden, wist iets van zijn materiaal terug te winnen en de stelling onduidelijk te houden.

Toen had Giri op koningsaanval moeten spelen, wat ook voor hemzelf een beetje gevaarlijk was geweest, maar hem objectief gezien toch uitstekende kansen had gegeven. Hij had weinig bedenktijd meer en bovendien, Carlsen is Carlsen, ook al had Giri van tevoren gezegd dat hij hem gewoon als een sterke schaker beschouwt en niet als een supermens. Giri ging niet op avontuur, maar wikkelde voorzichtig af naar een gelijk eindspel.

„Ja, de tendens is vreselijk”, zei Giri na afloop. Vorig jaar winnen, nu remise, waar moet dat heen? Maar hij lachte er vrolijk bij en hij had ook geen echte reden tot verdriet. Remise met zwart tegen de ‘nummer één’, vanuit een positie van kracht, dat is niet iedereen gegeven.

Doordat Levon Aronian een kalme remise speelde tegen Loek van Wely bleef de stand aan de kop ongewijzigd. Carlsen en Aronian staan bovenaan en op een half punt achterstand volgen Caruana, Ivantsjoek en Radjabov.

Met Ivantsjoek weet je het nooit. De ene dag lijkt het of hij rijp is voor een rusthuis voor nerveuze schakers en een dag later speelt hij weer de sterren van de hemel. Dat deed hij gisteren en de debutant Vugar Gashimov was zijn slachtoffer.

Er waren nog twee mooie overwinningen, van Boris Gelfand en van Hikaru Nakamura, maar omdat ze niet belangrijk leken voor de strijd aan de kop, werd aan Jan Timman gevraagd om in de perskamer zijn overwinning in de B-groep op Sipke Ernst te laten zien, wat hij graag deed.

Toen Timman in de tweede ronde op een treurige manier van Sergei Tiviakov had verloren, zag menigeen het somber voor hem in. „Ik speelde als een dweil”, zei hij er toen zelf over. Sindsdien heeft hij gewonnen van Ilja Nyzhnik en van Sipke Ernst, en ziet het er weer heel anders uit.

Jan Timman-Sipke Ernst

1. c4 c6 2. Pf3 d5 3. g3 Pf6 4. Lg2 dxc4 5. 0-0 Pbd7 6. Dc2 Pb6 7. Pa3 Dd5 8. b3 Een populair gambiet dat Timman goed had voorbereid. 8...cxb3 9. axb3 Le6 10. b4 Db3 11. Dxb3 Lxb3 12. b5 c5 13. d3 Pfd7 14. Pd2 Ld5 15. e4 Le6 16. f4 f6 Wit heeft prachtige compensatie voor de pion. Zwart had hier volgens Timman in ieder geval 16...g6 moeten doen. 17. e5 Ld5 18. e6 Lxe6 19. Lxb7 Tb8 20. Lc6 Nu zit zwart in een klem waar hij niet meer uitkomt. 20...g6 21. Pac4 Pc8 22. Pe4 Kf7 Ook na 22...Kd8 23. Le3 staat zwart vreselijk.

23. Pe5+ Pxe5 Of 23...fxe5 24. Pg5+ en wit wint. 24. fxe5 Lf5 25. Pxc5 Lg7 26. d4 Td8 27. Txf5 gxf5 28. e6+ Kg6 29. Pd7 Pd6 30. Pxb8 Txb8 31. Txa7 Pxb5 32. Txe7 Lh6 33. Le8+ Zwart gaf op. Na 33...Txe8 34. Txe8 Lxc1 Tg8+ haalt wit een dame.

    • Hans Ree