Freire (35) wint sprint Down Under

Wielrenner Oscar Freire heeft vandaag de vierde etappe van de Tour Down Under gewonnen. De bijna 36-jarige Spanjaard behaalde in de Australische rittenkoers zijn eerste sprintzege in het shirt van zijn nieuwe ploeg Katoesja.

Freire reed de afgelopen negen jaar voor Rabobank. In Nederlandse dienst won hij onder meer de eendaagse wedstrijden Gent-Wevelgem, Brabantse Pijl, Parijs-Tours en drie keer Milaan-Sanremo. Freire behaalde verder etappezeges in de Tour en de Vuelta.

Hij is ook drievoudig wereldkampioen op de weg en evenaarde met zijn derde regenboogtrui in 2004 de Italiaan Alfredo Binda en de Belgen Rik Van Steenbergen en EddyMerckx. De indrukwekkende erelijst met zijn reputatie van ‘dromer’ en de vele blessures die hij in zijn bijna veertienjarige profloopbaan heeft opgelopen.

Freire was vandaag in de Australische rittenkoers de snelste in de eindsprint in Tanunda. Hij versloeg de Duitser Gerald Ciolek (Omega Pharma) en de Italiaan Daniele Bennati (RadioShack). De Duitser André Greipel (Lotto), deze week al twee keer ritwinnaar in de Tour Down Under, verloor zeven minuten en raakte de leiderstrui kwijt aan Martin Kohler (BMC). Deze Zwitser heeft in het algemeen klassement nu twee seconden voorsprong op de Australische thuisrijder Michael Matthews van Rabobank.

De nieuwe Australische ploeg GreenEdge versnelde vandaag op circa twintig kilometer van de finish bij de beklimming van de Menglers Hill. De tempoversnelling in het peloton betekende voor Greipel en zo’n negentig andere renners het begin van het einde.

Met ruim veertig renners ging de grote kopgroep op de finish af. De tactisch sterke Freire was de snelste. „Het was een moeilijke finale, maar dat past goed bij me. Ik won omdat de koers hard werd gemaakt”, verklaarde Freire zijn eerste zege van dit wielerseizoen.