Frankrijk schort trainingen in Afghanistan op na bloedbad

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft vanmorgen alle Franse trainingsmissies in Afghanistan opgeschort nadat een Afghaanse regeringsmilitair in opleiding vier Franse militairen had gedood. Zestien andere Franse militairen raakten gewond bij het incident, dat zich vanmorgen afspeelde op een basis bij de plaats Tagab in de noordelijke provincie Kapisa.

De Fransen overwegen na het incident hun missie in Afghanistan, die volgens de huidige afspraken tot in 2014 zou duren, eerder te staken. In juli had Sarkozy al aangekondigd dat 1.000 van de toen ruim 4.000 militairen voor het eind van 2012 zouden worden teruggetrokken. Sarkozy gaf aan de kwestie nader te willen bespreken met de Afghaanse president Hamid Karzai tijdens diens bezoek aan Parijs volgende week.

„Wij zijn allen vrienden van het Afghaanse volk, bondgenoten van het Afghaanse volk, maar ik kan niet accepteren dat Afghaanse soldaten het vuur openen op Franse soldaten”, aldus de president tijdens een toespraak tot buitenlandse diplomaten in Parijs. De Franse minister van Defensie Gérard Longuet en de stafchef van de strijdkrachten, admiraal Edouard Guillaud zijn onmiddellijk naar Afghanistan vertrokken in verband met het incident.

Het komt regelmatig voor dat Afghaanse militairen in opleiding of mannen die althans een Afghaans regeringsuniform dragen het vuur openen op hun trainers. Anderhalve week geleden overkwam het nog een Amerikaanse militair en eind vorige maand trof dat lot ook al twee Franse militairen. In oktober werden zo drie Australische militairen doodgeschoten. Het is bijzonder moeilijk voor westerse militairen om zich tegen zulke aanvallen te weren. Het wederzijdse vertrouwen wordt er ernstig door aangetast.

Ook gisteren was een zwarte dag voor de NAVO-operaties in Afghanistan, want in het zuiden van het land kwamen zes NAVO-militairen om het leven toen hun helikopter neerstortte. De oorzaak van de ramp is nog niet duidelijk. Volgens een verklaring van de Internationale Veiligheidsmacht ISAF waren er op het moment van het incident geen vijandelijke strijders in het gebied aanwezig. (AFP, AP)