Feniks uit Wognum

Typische transfers of bonje in de boardroom, lekkere bonussen of gebroken beloftes? De Nieuwe Firma is er bij – iedere vrijdag.

Er was drop, er was haring en er waren molens. En bovenal ondernemers – of beter gezegd: bestuurders en ambtenaren die praatten over ondernemers. Het liefst hands free vanaf het podium, zoals Duitse quizmasters dat doen. Met Maxime, de minister van Innovatie, als zakelijk leider.

Een goede ondernemer is ooit gigantisch op zijn gezicht gegaan, zei Verhagen in de Amsterdamse RAI. Want mislukkingen leiden vaak tot succes. „Laten we ophouden controlefreaks te zijn. Niet alles is controleerbaar. Vernieuwen lukt niet zonder af en toe te falen.”

Dus roemde hij „iconen” zoals Anthony Fokker, Reinout Oerlemans en Marlies Dekkers, en heeft hij een nieuwe award in het leven geroepen. De Feniks Award. „Dé prijs voor de ondernemer die als een feniks herboren wordt en oprijst uit zijn as. Een hart onder de riem voor iedereen die ooit flink onderuit is gegaan en daar van geleerd heeft.”

Dat biedt perspectieven! Wie zal volgend jaar de eerste trofee binnenslepen? Goed mislukt zijn natuurlijk de vernieuwers van vermogensbeheerder Quality Investments. Zó mislukt, dat ze strafrechtelijk worden vervolgd. Nee, iets te veel as. Victor Muller van Saab? Een kanshebber, maar de rook moet eerst nog wat optrekken. Nu al getipt: de man die door CDA-voorganger Balkenende ooit „een voorbeeld voor ons allemaal” genoemd werd. De huidige directeur van een schuldsaneringsbedrijf, tevens partner van een participatiemaatschappij: Dirk Scheringa. Dit wordt het jaar van Dirk.

Jeroen Wester

    • Jeroen Wester