FBI-actie piraterij internet, tegenactie Anonymous

In een internationale actie van de FBI is gisteren downloadwebsite Megaupload uit de lucht gehaald wegens piraterij. Vier medewerkers van de site, onder wie de Nederlander Bram van der K. (29), zijn gearresteerd in Nieuw-Zeeland.

Hackersgroep Anonymous heeft als reactie verschillende websites platgelegd, waaronder die van het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Naast Van der K. is Kim ‘Dotcom’ opgepakt, de oprichter van Megaupload. Drie mensen worden nog gezocht, meldt de FBI op zijn website.

Megaupload, volgens de FBI een van de populairste sites ter wereld, maakt het delen van grote digitale bestanden mogelijk, zoals films, games en programma’s. Volgens het Amerikaanse Openbaar Ministerie zijn onder andere de muziek- en de filmindustrie vijfhonderd miljoen dollar (388 miljoen euro) aan inkomsten misgelopen doordat Megaupload de bestanden vrijwel gratis ter beschikking stelt. Deze activiteiten zouden de site 175 miljoen dollar (135 miljoen euro) hebben opgeleverd.

De verdachten worden vervolgd voor betrokkenheid bij georganiseerde misdaad, schending van het auteursrecht en beramen van witwaspraktijken. Zij riskeren tientallen jaren gevangenisstraf.

Anonymous, een los verband van internationale hackers, zegt dat het gisteravond als wraakactie verschillende websites heeft platgelegd via zogeheten denial-of-service-aanvallen. Daarbij wordt een server zo zwaar bestookt met (vals) verkeer dat hij bezwijkt of moeilijk bereikbaar wordt. Bij de actie waren 5.635 mensen personen betrokken, zegt Anonymous op Twitter; er zou sprake zijn van de „grootste aanval ooit”.

Alle gehackte sites zijn weer online. Behalve de site van het Amerikaanse ministerie van Justitie werden de websites getroffen van onder andere platenmaatschappij Universal, de Motion Picture Association of America en de Recording Industry Association of America. Ook de website van de Nederlandse auteursrechtenorganisatie BREIN werd aangevallen.