Ex-leider Madagascar kondigt terugkeer aan

De in 2009 verdreven ex-president Marc Ravalomanana van Madagascar keert morgen na bijna drie jaar ballingschap in Zuid-Afrika terug naar het eiland in de Indische oceaan. Dat verklaarde hij vanochtend tijdens een persconferentie in Johannesburg.

Ravalomanana wil het in verkiezingen dit jaar opnemen tegen voormalig diskjockey Andry Rajoelina, toen burgemeester van de hoofdstad Antanarivo, die zichzelf na bloedige protesten met steun van de strijdkrachten tot president uitriep.

Veiligheidsadviseurs van Rajoelina hebben aangekondigd Ravalomanana direct na aankomst op het vliegveld te arresteren. Hij werd bij verstek veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf wegens de dood van meer dan honderd demonstranten in 2009.

Ravalomanana noemde die veroordeling vanochtend „onrechtmatig”. Hij zei als „rechtmatig verkozen president” van Madagascar niets te vrezen omdat in een door Zuid-Afrika uitonderhandelde ‘road map’ tot onvoorwaardelijke terugkeer van ballingen besloten is. Ravalomanana werd in 2001 tot president gekozen. Daarop brak tussen zijn aanhangers en die van zijn voorganger Didier Ratsiraka een burgeroorlog uit. Ratsiraka beschuldigde hem van verkiezingsfraude. In 2002 kwam de burgeroorlog tot een eind. Volgens tegenstanders gebruikte Ravalomanana zijn macht om zijn zakenbelangen te vergroten.