Europese rabbijnen dreigen met boycot

Ze protesteren tegen de schorsing van opperrabbijn Aryeh Ralbag.

Europese rabbijnen overwegen maatregelen te nemen tegen de Joodse Gemeente Amsterdam als deze de schorsing van opperrabbijn Aryeh Ralbag niet ongedaan maakt. Dat blijkt uit een uitgelekte e-mail van Dayan Lichtenstein, hoofd van de Federation of Synagoges in Londen en bestuurslid van het Rabbinical Centre of Europe, een van de belangrijkste Europese belangenorganisaties voor rabbijnen.

In de e-mail waarschuwt Lichtenstein de gemeenschap van Midden-Europese orthodoxe joden dat als de beslissing niet wordt teruggedraaid, de Gemeente het orthodoxe jodendom „niet langer mag vertegenwoordigen, in welke vorm dan ook”. Het bestuur van de Joodse Gemeente Amsterdam zal volgens Lichtenstein „door orthodoxe bestuurders vanuit de hele wereld” onder druk worden gezet om de schorsing ongedaan te maken. „Please do not take this email lightly”, is zijn advies.

Ralbag (65) raakte deze week in opspraak. De opperrabbijn had zich vorig jaar zonder medeweten van de Joodse Gemeente Amsterdam achter een verklaring geschaard waarin homoseksuelen worden aangemoedigd in therapie te gaan. Omdat het bestuur zich van de verklaring distantieert, wordt Ralbag „voorlopig” uit zijn functie ontheven. Volgende week wacht de rabbijn, die momenteel in Israël zit, een pittig gesprek.

In een telefonische toelichting noemt Lichtenstein de schorsing van Ralbag „disproportioneel” en „bespottelijk”. Een rabbijn heeft volgens hem het recht „zijn mening te uiten zonder dat hij bang hoeft te zijn voor de gevolgen”. Volgens Lichtenstein kunnen de gevolgen groot zijn als de Joodse Gemeente Amsterdam niet langer als orthodox-joodse gemeenschap wordt erkend. „De import van kosjer Nederlands kalfsvlees naar Engeland kan worden gestaakt”, zegt hij.

    • Danielle Pinedo