Espresso met Laura Dekker

Zeilster Laura Dekker komt naar verwachting zaterdag aan op Sint Maarten en is dan de jongste solozeiler ooit die een tocht om de wereld heeft gemaakt. Ik drink met haar een espresso op haar bootje in de oceaan.

Foto Reuters / Borja Suarez

Lieverdjes

Zeilster Laura Dekker komt naar verwachting zaterdag aan op Sint Maarten en is dan de jongste solozeiler ooit die een tocht om de wereld heeft gemaakt. Ik drink met haar een espresso op haar bootje in de oceaan. ‘Ik houd het bij één kopje,’ zegt ze. ‘Ik slaap al zo slecht.’ Waarom? ‘Ik heb nachtmerries,’ zegt de zeilster. ‘Ik droom van Bureau Jeugdzorg en de Raad voor de Kinderbescherming.’ Heeft ze geen nachtmerries van reuzenoctopussen en mensenhaaien? ‘Nee,’ zegt Dekker. ‘Dat zijn lieverdjes vergeleken met de mensen van de Kinderbescherming.’ En zeemonsters? ‘Ik ben de jongste solozeiler die rond de wereld vaart,’ zegt ze. ‘Maar ik ben geen kleuter hoor.’ Klopt het dat ze bang is dat de nachtmerries haar nog lang zullen achtervolgen? De jonge zeilster knikt. ‘Ik vrees een trauma en denk dat ik voorlopig niet naar school kan.’

Bij haar aankomst op Sint Maarten wordt Laura Dekker verwelkomd door minister-president Sarah Wescot-Willams. Op de kade worden duizenden mensen verwacht. ‘Mijn ouders en grootouders zijn er,’ zegt Dekker. ‘En mijn zus.’ Moet die niet naar school? ‘Ze heeft speciaal toestemming gekregen van de leerplichtambtenaar,’ antwoordt de zeilster. ‘Ze heeft wel moeten beloven dat ze huiswerk maakt als ik de haven binnenvaar.’ Dekker drinkt haar kopje leeg. ‘Je kunt die leerplichtambtenaren alles wijsmaken.’ Kan ze een voorbeeld noemen? ‘Ik heb gezegd dat ik de Ilias zou vertalen,’ zegt ze. ‘Maar ik ben mooi om de wereld gezeild.’

    • Ernest van der Kwast