Een model met heupmaat 94 is niet te verkopen

Voormalig winnares van Holland’s Next Top Model Ananda Marchildon werd vanwege haar heupomtrek ontslagen bij het modellenbureau dat bij het televisieprogramma was betrokken. Van de hoofdprijs van 75.000 euro kwam niks terecht.

Ze zou een grote toekomst als internationaal topmodel tegemoet gaan. Ananda Marchildon (25) won in 2008 de hoofdprijs in het vierde seizoen van televisieprogramma Holland’s Next Top Model (uitgezonden bij RTL, geproduceerd door Endemol): een contract bij modellenbureau MTA ter waarde van 75.000 euro. „Je hebt onvoorstelbaar veel potentie”, zei de jury van het programma tijdens de finaleavond.

Maar het liep anders. Gisterochtend stonden Marchildon en modellenbureaus MTA en Elite, dat Marchildon later in de portefeuille kreeg, tegenover elkaar in de Amsterdamse rechtbank. Het model werd in september 2010 ontslagen, met slechts 10.000 euro aan opdrachten op zak. Ze eist nu het resterende bedrag van de bureaus.

MTA kwam gisteren niet opdagen, Elite zegt niets te maken te hebben met het contract dat het programma sloot met MTA. MTA, opgericht in 2007 door Holland’s Next Top Model-presentatrice Yfke Sturm en toenmalig echtgenoot Imad Izemrane, droeg in 2010 haar portefeuille over aan modellenbureau Elite. Van MTA wordt in de modellenwereld weinig meer vernomen. Holland’s Next Top Model werkte vorig seizoen samen met modellenbureau Touché Models.

In de rechtbank werd gisteren pijnlijk duidelijk waarom Ananda Marchildon niet slaagde als model. Ze moest namelijk „voortdurend” op haar maten worden aangesproken, zei de advocaat van Elite. Met haar heupmaat van 94 cm bleek Marchildon internationaal niet verkoopbaar.

Na drie maanden diëten en sporten met een personal trainer haalde Marchildon de gewenste heupomvang van 90 centimeter, maar het was al te laat: ze werd alsnog door Elite ontslagen. Elite zegt geen verantwoordelijkheid te dragen, omdat het contract met MTA werd gesloten.

Marchildon heeft de modellenwereld inmiddels de rug toegekeerd. Ze doet nu een opleiding tot meubelmaker. Haar vriend betaalt de hypotheek van het huis, die ze met behulp van het modellencontract ter waarde van 75.000 euro bij de bank hebben kunnen krijgen. „Het heeft een bittere nasmaak nagelaten.”

Uitspraak over zes weken.

Redacteur Media

    • Stijn Bronzwaer