Een meteoriet van Mars

De vuurbol die op 18 juli 2011 werd gezien boven Tata, in Marokko, was een meteoriet van Mars. Dat blijkt uit analyses van de gevonden meteorietfragmenten, dinsdag bekendgemaakt door onderzoekers van de Meteoritical Society (VS). Het is pas de vijfde keer dat een meteorietinslag in verband kan worden gebracht met de planeet Mars.

Hoewel het Marsoppervlak door veel ruimtevoertuigen is geanalyseerd is er nog nooit een bodemmonster naar de aarde gebracht. Een Marsmeteoriet is in feite een bodemmonster dat de overtocht langs natuurlijke weg heeft gemaakt. Het is een stuk gesteente dat bij een zware inslag op Mars de ruimte in werd geslingerd, om na miljoenen jaren rond de zon te hebben gedraaid de aardse atmosfeer binnen te dringen.

De fragmenten van de Marsmeteoriet die in juli 2011 ten zuiden van Tissint in Marokko neervielen, hadden maar drie maanden op aarde gelegen voordat ze werden gevonden en zijn dus nog niet ‘vervuild’ door aardse stoffen. De laatste keer dat zo’n ‘verse’ Marsmeteoriet uit de hemel viel, was op 3 oktober 1962 (in Nigeria). En eerder in 1911 (Egypte), 1865 (India) en 1815 (Frankrijk).

De Tissint-meteoriet viel tijdens zijn tocht door de dampkring uiteen in fragmenten van een gram tot een kilo. Totaal werd circa 7 kilo gevonden. De eerste fragmenten werden in oktober gevonden door nomaden en vervolgens door meteorietenjagers. Ze werden door musea, universiteiten en de NASA gekocht voor bedragen die soms (veel) hoger waren dan die van hun gewicht in goud.

Dat de Tissint-meteoriet van Mars moet komen leiden de onderzoekers af uit zijn relatief geringe ouderdom, 150 tot 500 miljoen jaar, en uit het feit dat de verhoudingen tussen bepaalde isotopen precies overeenkomen met die in de Marsatmosfeer.

    • George Beekman