Duitsland houdt adem in: nu dopingaffaire in Erfurt

Bij de dopingzaak rond een Erfurtse sportarts komen de tegenstellingen tussen Oost- en West-Duitsland weer bovendrijven. Hij vindt dat hij niets te verbergen heeft.

De affaire begon met een tot nu toe anonieme schaatsster van ESC Erfurt, tegen wie een onderzoek loopt wegens bloeddoping. Deze week volgde de aankondiging dat het Duitse antidopingagentschap Nada een procedure start tegen een niet bij naam genoemde wielrenner, eveneens uit Erfurt. Tussen de tien en twintig renners, schaatsers en atleten zijn ondervraagd. Ook van hen geen naam of rugnummer. Wel van de Erfurter sportarts Andreas Franke. Het OM in de deelstaat Thüringen verdenkt hem sinds april 2011 van dopingpraktijken. Franke zou het bloed van sporters hebben behandeld met uv-straling.

De Duitse sportwereld houdt de adem in. ‘Doping’ ligt er onder een vergrootglas, omdat de oude tegenstelling tussen Oost- en West-Duitsland al snel komt bovendrijven. In de dopingzaak rond de wielerploeg T-Mobile is de voormalige (Oost-)Duitse kopman Jan Ullrich nog altijd verwikkeld in een juridische nasleep. Schaatsster Claudia Pechstein (ook ex-DDR), in 2009 waarschijnlijk ten onrechte voor twee jaar geschorst wegens bloeddoping, vecht voor rehabilitatie. Krijgt zij net zo’n hoge schadevergoeding als de voormalige DDR-atlete Katrin Krabbe, die in 1992 een onterechte straf kreeg?

De affaire-Pechstein is nog niet achter de rug of nu dreigt een nieuwe zaak. „Dit gaat zeker om een dopingmethode die al in het sportsysteem van de DDR bestond”, zegt dopingjager Werner Franke (geen familie van de arts) in de Duitse media.

‘Andreas F’ is in de Duitse sportwereld zo bekend dat de arts na de eerste beschuldigingen al snel niet langer met zijn initialen maar gewoon met zijn achternaam in de media kwam. Vooral ook omdat Franke vindt dat hij niets te verbergen heeft. Sinds jaren begeleidt hij sporters in het Olympiastutzpunkt Thüringen, dat met vele faciliteiten in provinciehoofdstad Erfurt de bakermat was van huidige toppers als Tony Martin, Marcel Kittel (wielrennen) of Stephanie en Patrick Beckert (schaatsen). Zijn cv als sportarts staat gewoon op internet. Al ontbreekt erop dat hij in 2001 de Duitse schaatsploeg begeleidde bij een hoogtestage ter voorbereiding op de Winterspelen.

Franke verdedigde zich begin deze week tegen de beschuldigingen. Volgens hem dient de behandeling met ultraviolet licht niet om de sportprestaties te bevorderen, maar uitsluitend om infecties tegen te gaan. Daartoe wordt bij de sporter een kleine hoeveelheid bloed afgenomen (maximaal 50 milliliter), bestraald met ultraviolet licht en direct weer in het lichaam terug geïnjecteerd. „Een al tientallen jaren bekende methode tegen infecties”, volgens de arts.

Nederlandse medici als Harm Kuipers en de Bredase huisarts Berend Nikkels zijn niet overtuigd van het nut. „Hocus pocus”, stelt dopingdeskundige Nikkels. „ Als je het niet onder goede omstandigheden doet nog gevaarlijk ook.” Volgens de dopingregels zijn bloedtransfusies altijd strafbaar, prestatiebevorderend of niet.

Franke deelde in Erfurt tot 2008 zijn praktijk met Horst Tausch, voormalig arts van de DDR-zwemploeg. die in 2000 werd veroordeeld tot tien maanden celstraf wegens doping. De omstreden methode dook eerder op toen bij een politie-inval bij de Winterspelen van 2006 uv-lampen werden gevonden op de kamer van een Oostenrijkse biatlontrainer.

    • Maarten Scholten