Britten voeren spanning over Falklandeilanden op

Opmerkingen van de Britise premier David Cameron over de „koloniale” houding van Argentinië over de Falklandeilanden hebben tot felle Argentijnse reacties geleid. De Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken Hector Timerman beschuldigde de Britten als voormalige koloniale wereldmacht van „het herschrijven van de geschiedenis”.

Cameron deed zijn uitspraak in het Lagerhuis, om te onderstrepen dat de 3.000 inwoners van de Falklands zelfbeschikkingsrecht hebben. „Omdat deze mensen Brit willen blijven, en de Argentijnen vinden dat ze iets anders moeten doen”, noemde hij de Argentijnse houding koloniaal.

De opgelopen spanning heeft te maken met de herdenking van de Falklandoorlog, in april dertig jaar geleden. De Falklands maken al 180 jaar deel uit van het Verenigd Koninkrijk. Maar Argentinië claimt soevereiniteit over de eilanden in de Atlantische Oceaan, die het de Malvinas noemt.

Ook de Britse olieboringen voor de kust van de Falklands zorgen voor spanningen. Die leveren nog weinig op, maar leidden er toe dat Argentinië vorig jaar chartervluchten naar de eilanden verbood. Tot ongenoegen van de Argentijnen wordt prins William dit voorjaar op de Falklands gelegerd als helikopterpiloot.

Op voordracht van Argentinië worden sinds vorige maand schepen uit de Falklands geweigerd in havens van het Latijns-Amerikaanse handelsblok Mercosur. In reactie daarop riep Cameron deze week de National Security Council bijeen om zich „ervan te verzekeren dat onze defensie op orde is”.

„Argentinië probeert de spanning op te voeren. Wat ze krijgen, is opgevoerde spanning”, zei minister van Buitenlandse Zaken Hague gisteren.