Brieven

Koken

Met stijgende verbazing las ik de recensie door Maartje Somers van Jamie Oliver’s Jamie in 30 minuten (Boeken, 13-01-12). Dit kookboek wordt door ons al anderhalf jaar veel gebruikt. Daarnaast horen veel van de 180.000 mensen die het boek ook hebben aangeschaft tot onze ‘gebruikende’ vrienden. Hoe is het mogelijk dat Maartje Somers een dergelijke recensie schrijft, terwijl juist vanwege die kleurrijke ingrediënten, vanwege de lol van het klaarmaken en het opeten, wij de maaltijden fotograferen en grappen maken over het opsturen ervan aan Jamie?

Er is geen enkel kookboek waar we zo regelmatig uit koken als juist dit. Omdat je daadwerkelijk, op drukke werkdagen toch lekker eet. Of mensen precies doen wat erin staat en binnen 30 minuten? Doet dat er toe? Wij hebben niet eens een magnetron en een halfgare keukenmachine. Variëren zelf de voorgestelde menu’s of maken maar een deel. Dit boek hoort absoluut niet thuis in de categorie glossy kijk-kookboeken.

Mirjam Veldhuijzen van Zanten

Leeszaal

De beroemde leeszaal waar Toef Jaeger over schrijft in haar stuk over literaire apps (Boeken, 06-01-2012) maakt sinds 1997 geen deel meer uit van de British Library, maar van het British Museum, waar de ruimte een andere bestemming heeft gekregen. Het nieuwe gebouw van de British Library heeft verschillende leeszalen, geen ervan is rond en geen ervan wordt verlicht door kroonluchters.

Alette Fleischer

Arjen Fortuin is met vakantie. Zijn column verschijnt volgende week weer.