Brieven

Ik wil een band met mijn huisarts

In het stuk ‘Je moet nu zowat op sterven liggen’ (11 januari), zeggen twee van de drie aankomend huisartsen dat ze in een groepspraktijk in de stad willen gaan werken. Ze zeggen dat ze dit willen, omdat ze een „langdurige band” met de patiënt willen opbouwen. Uiteraard juich ik dit van harte toe.

Als patiënt (of moet ik zeggen klant) in zo'n groepspraktijk in de stad, is mijn ervaring wat anders. In de afgelopen zes jaar was ik zo’n elf keer bij de huisartsenpraktijk, waarin een stuk of zes artsen samenwerken. Waar ik in het begin mijn ‘eigen’ huisarts nog weleens zag, heb ik deze de afgelopen drie jaar volgens mij één keer gezien.

Elke keer vraagt de assistente keurig „wie is uw arts?”, maar als ik op mijn afspraak kom blijkt het steeds een andere dokter. Nee, niet dr. De Vries die ook in de praktijk werkt, maar een waarnemer die toevallig ook De Vries heet. Of de nurse practitioner. Of de arts die toevallig het telefonisch spreekuur draait – ook voor klachten die ik bij voorkeur door een bekende dokter laat onderzoeken (en ik dat ook expliciet telefonisch aangeef).

En meestal word ik zo snel mogelijk met een receptje of verwijzing weer buiten de deur gezet, want de volgende patiënt staat al te trappelen.

Natuurlijk is het voor huisartsen goed om hun eigen werk te kunnen toetsen aan dat van collega’s, om samen te werken met anderen. Natuurlijk is het ook als huisarts prettig om in deeltijd te kunnen werken.

Maar om een langdurige band met patiënten op te bouwen zou ik toch maar een privépraktijk beginnen, hooguit met nog één andere arts.

Den Haag

Zelf koken is cool, dus schep op

Hoewel de verkoop van kookboeken blijft stijgen, neemt ook het aantal verkochte kant- en klaarmaaltijden toe. Zelf elke dag lekker en gezond koken is, zo schreef Maartje Somers in nrc.next van 16 januari, een onhaalbaar romantisch ideaal.

Toch kan het wel! Dat bewijzen ik en velen met mij elke dag. Een half uur is al veel. Voer de volgende lifehacks in en word een routinechef.

1Eén keer inkopen. Elke managementgoeroe zal het je vertellen: handelingen bundelen is efficiënter. Ga op je vrije dag een half uurtje rustig zitten en zoek op internet (bijvoorbeeld www.voorgekookt.nl) of in analoge kookboeken vijf snelle recepten. Koop de ingrediënten in één keer in en zet elke maaltijd in je agenda. Nooit meer ongeïnspireerd en hongerig de supermarkt in.

2Als je lifehack 1 onder de knie hebt, ga dan recepten slim combineren. De aardappels en bietjes die je op maandag extra kookte, worden de haringsalade van dinsdag. Je hebt een koelkast niet alleen voor je bier en pizza’s.

3Multitask. Maak als je uien staan te fruiten alvast even het kruidenmengsel van de curry van morgen. Of assembleer alvast de ovenschotel van morgen. Veel gerechten profiteren van een etmaal marineren.

4Maak van koken een netwerkmoment. Kook samen met je partner, vrienden of een collega. Praat bij of brainstorm.

5Zelf koken is cool, dus schep op. Knal je successen op Facebook of Hyves.

Stuur je brieven en opiniestukken naar opinext@nrc.nl