Birma: democratisering is onomkeerbaar

De democratisering van de laatte maanden in Birma is onomkeerbaar. Dit zegt de Birmese president Thein Sein in een vandaag gepubliceerd interview met het Amerikaanse dagblad The Washington Post, voor zover bekend zijn eerste gesprek met een westerse krant.

„Omdat we op het juiste spoor zitten”, aldus president Sein, „kunnen we alleen maar voorwaarts gaan en we zijn niet van plan om weer stappen terug te doen.”

Volgens Thein Sein heeft Birma inmiddels voldaan aan de voorwaarden die westerse landen hadden gesteld voor opheffing van de economische sancties. De sancties schaden Birma volgens hem. „Wat nodig is, is dat westerse landen hun deel doen”, aldus de president.

Het is overigens niet voor het eerst dat Thein Sein pleit voor de opheffing van de sancties. Ook toen hij nog deel uitmaakte van de militaire junta, die Birma decennia lang regeerde, riep hij daartoe al herhaaldelijk op.

Zowel westerse landen als oppositieleider Aung San Suu Kyi hebben er steeds op aangedrongen dat de Birmese autoriteiten alle politieke gevangenen vrijlaten en hun militaire acties tegen opstandige etnische minderheden staken alvorens de sancties zouden kunnen worden opgeheven.

Vorige week werden enige honderden politieke gevangene vrijgelaten en sloot de regering een wapenstilstand met strijders van de etnische minderheid van de Karen. Vanmorgen werd bovendien bekend dat de regering ook met strijders van de Kachin vredesoverleg heeft geopend. Ook zijn er voor 1 april verkiezingen uitgeschreven voor een deel van de parlementszetels, waaraan ook de Nationale Liga voor Democratie van Aung San Suu Kyi zal deelnemen. (AP)