Billy doet het goed in crisistijd

Meubelketen Ikea heeft ondanks de recessie een recordwinst gehaald. De winst van het Zweedse bedrijf steeg in 2011 met 10,3 procent naar 2,97 miljard euro. De omzet steeg met 6,9 procent tot 24,7 miljard euro.

Het meubelbedrijf zegt de groei deels te danken te hebben aan de barre economie. „Mensen concentreren zich in onzekere tijden op hun huis”, zei bestuursvoorzitter Mikael Ohlsson vanochtend bij de presentatie van de jaarcijfers.

Die vlieger gaat niet op voor de concurrentie. De meubelbranche lijdt onder de crisis. Volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nemen de orders bij 16 procent van de meubelfabrikanten af. In een op de vijf bedrijven verdwijnen arbeidsplaatsen. Onderzoek dat het CBS vandaag publiceerde laat zien dat consumenten in 2011 minder geld uitgaven aan woninginrichting.

Ikea maakte pas in 2010 voor het eerst de winstcijfers openbaar. Het bedrijf verkoopt inmiddels Billy-boekenkasten in 328 winkels in 39 landen, waarvan 12 in Nederland. Afgelopen jaar opende het bedrijf wereldwijd 7 nieuwe vestigingen. Ook nam het meubelbedrijf 4.000 extra mensen in dienst, op een totaal van 127.000 werknemers.

Oprichter en eigenaar Ingvar Kamprad (84), is met een geschat vermogen van 20 miljard euro een van de rijkste mensen ter wereld.